Ботев Пловдив чукна с 2:0 Либертас от Сан Марино и с общ резултат 6:0 се класира за втория предварителен кръг на Лига Европа.

Попаденията на „Стадио Олимпико“ в Серавале забиха Александру Бенга и Филип Филипов през второто полувреме.

Така Ботев ще срещне австрийците от Санкт Пьолтен в следващия кръг на надпреварата.

В близките дни пък ще стане ясно бъдещето на звездните чужденци на Ботев, които не взеха участие в мача и най-вероятно ще напуснат клуба.


Срещата започна с атаки и към двете врати. В 3-ата минута Джан Лука Морели стреля с глава, но в аут.

Отговорът на пловдивчани бе положение за Бенга, но той стреля в гредата на домакините, а след това и Георги Сърмов изпорти от чиста позиция.

Постепенно българите взеха изцяло инициативата и натиснаха сериозно Либертас. В 23-ата минута Иван Цветков напредна през центъра и стреля от дъгата на наказателното поле, но топката излезе в аут.

Десет минути по-късно Луис Педро се подигра със защитата на домакините, последва пас към Иван Цветков, но той не успя да вкара.

Шест минути преди края на полувремето Ботев тресна нова греда, този път след удар на Луис Педро, но и бе вдигната засада на Педро. Последва ново положение за Ботев, но вратарят Алдо Симончини се намеси решително.

Второто полувреме започна с нова греда за пловдивчани, след като това стори Иван Цветков в 53-ата минута. Последва невероятен шанс за българите, но Радослав Терзиев от чиста позиция, стреля в аут.

Така се стигна до 65-ата минута, когато Ботев заслужено заби гол. Тогава Божидар Васев центрира от корнер и Александру Бенга с глава опъна мрежата на Либертас за 0:1.

Шест минути по-късно Ботев за пореден път натресе гредата, след като Педро пусна пас към Терзиев и той прати топката в горната греда.

В 89-ата минута Мариян Огнянов се оказа на чиста позиция и намери хитро Филип Филипов, който без проблеми вкара за 0:2.

До края Ботев контролираше мача, спокойно разиграваше топката и заслужено е в следващия кръг на Лига Европа.

Либертас - Ботев 0:2

Голмайстори:

0:1 Александру Бенга (65)

0:2 Филип Филипов (89)

Либертас: А.Симончини, Молинари, Рокети, Д. Симончини, Риги, Роки, Факондини, Голинучи, Антонели, Рости, Морели

Ботев: Стаховяк, Бенга, Терзиев, Филипов, Огнянов, Куртеан, Христов, Иршак, Сърмов, Педро, Цветков