Ботев Пловдив постигна победа с 2:1 срещу австрийския втородивизионен Санкт Пьолтен на стадион "Лазур" в Бургас. 

Този мач бе от 2-ия квалификационен кръг на Лига Европа, а реваншът ще бъде след седмица в Австрия.

Мачът бе официален дебют на Вили Вуцов начело на пловдивчани, който започна кариерата си в тима с победа. Специалистът обаче бе принуден да догледа мача от трибуните, тъй като бе изгонен в 71-ата минута заради бурни протести след отменен гол за отбора. Отмененото попадение на Цветков не бе зачетено, тъй като младокът Чунчуков игра с ръка в ситуацията.

Иван Цветков иначе даде аванс на домакините от дузпа в 39-ата минута, но в 55-ата Сеговя изравни. Младият Чунчуков донесе успеха на пловдивчани в 86-ата минута.

Двата тима се бяха срещнали през лятната подготовка, а тогава Ботев стигна до успех с 4:2, но в момента отборът на пловдивчани е доста отслабен заради финансовата криза, която обхвана тима. Въпреки това тимът стигна до успеха. 
 



Срещата започна с много атрактивно изпълнение на Цветков в 4-ата минута, като нападателят на домакините опита да прехвърли противниковия страж с много техничен удар пред наказателното поле, но топката премина на сантиметри покрай вратата.

Няколко минути след това активната игра на домакините отново доведе до интересна ситуация. Христов опита да изненада стража на австрийците с хубав прехвърлящ удар от ъгъла на наказателното поле, но противниковият страж разграда намеренията му и изчисти кълбото в корнер.

При първата си опасна атака пък гостите изпуснаха добър шанс, след като Кершчбауер не успя да насочи топката точно с глава след едно центриране.

Австрийците обаче стигнаха и до още една добра ситуация, след като в 17-ата минута Хофбауер овладя топката и стреля от границата на наказателното поле, но топката се озова във външната страна на мрежата.

Ботев пък имаше страхотен голов шанс в 24-ата минута, след като Огнянов пусна много хитър пас към Чунчуков зад гърба на отбраната и младокът се озова сам срещу вратаря, но опитът му да го прехвърли не сполучи и топката излезе в аут.

Пет минути след това австрийците имаха страхотен шанс за гол. Кершчбауер бе оставен непокрит в наказателното поле при едно центриране и насочи топката с глава във вратата на Ботев, но Стаховяк се намеси решително. 

В 33-ата минута пък Бенга направи изключително груба грешка като последен в отбрана, но за щастие на домакините Сеговя не успя да се възползва от ситуацията. 

Ботев получи правото да изпълни дузпа в 37-ата минута, след като Огнянов бе съборен в наказателното поле от Грасегер и Иван Цветков две минути по-късно бе точен с неспасяем удар в горния ъгъл на противника. Така той даде аванс на отбора

До края на полувремето резултатът се запази, като не се стигна до нищо кой знае колко интересно.

Второто полувреме започна спокойно, но в 50-ата минута Цветков достигна до една топка около точката на дузпата и отправи удар, който премина над вратата. 

Гостите от Австрия успяха да стигнат до изравнително попадение в 54-ата минута. Сеговя засече центриране на Харти от ляво с глава и прати топката в мрежата на домакините, за да изравни. 

В следващите минути не се случи нищо кой знае колко интересно на терена и битката се водеше предимно около централния кръг. 

В 66-ата минута Цветков имаше прекрасен шанс да стигне до втори гол и да изведе отново Ботев напред в резултата. Той излезе сам срещу вратаря на гостите, но стреля право в тялото му.

Точно четири минути по-късно Цветков вкара втори гол за Ботев, но съдията отмени попадението заради игра с ръка на Чунчуков, а това вбеси Вили Вуцов, който се разбунтува срещу съдийското решение и в последствие бе изгонен от съдията. 

В ситуацията при гола Христов центрира, а младият му съотборник си спря топката с ръка, след което Цветков довкара топката във вратата. Първоначално реферът посочи центъра, но след това коригира решението си.

В 80-ата минута след изпълнение на корнер топката достигна до Лукин, но неговият удар бе доста неточен. 

Младокът Чунчуков поведе Ботев напред в резултата след попадение в 86-ата минута. Цветков подаде топката към наказателното поле, след което 19-годишният футболист я овладя с малко късмет около пеналтерията и с хубав удар даде аванс на отбора си. До края резултатът се запази и пловдивчани стигнаха до успеха, макар че успехът бе леко помрачен от контузията на Марин. 

БОТЕВ - САНКТ ПЬОЛТЕН 2:1
1:0 Цветков 39' дузпа
1:1 Сеговя 55'
2:1 Чунчуков 86'

БОТЕВ: Стаховяк, Лукин, Бенга, Филипов, Огнянов, Куртеан (64 - Гамаков), Христов, Иршак, Васев (76 - Марин (90 - Юсеин), Цветков, Чунчуков

САНКТ ПЬОЛТЕН: Костнер, Хубер, Висио, Хофбауер, Грасегер, Холцман, Парада, Кершчбауер, Амбич, Харти (73 - Харти), Сеговя (78 - Ноел)