С хеттрик на Джонатан де Гузман Наполи спечели класическа победа с 3:0 срещу Йънг Бойс в мач от Група I на Лига Европа, игран на стадион "Сан Паоло".

Домакините имаха тотално превъзходство през целия мач и можеха да победят с  много по-голям резултат. Инсине и Инлер направиха няколко пропуска, преди Де Гузман да открие резултата в края на първото полувреме.

В средата на второто полувреме холандецът вкара втори гол след страхотна работа и асистенция на Сапата. В 83-та минута той оформи своя хетрик, овладявайки топката в наказателното поле и стреляйки отблизо в мрежата.

Благодарение на успеха Наполи излезе на първо място в групата с равни точки със Спарта Прага. В следващия кръг двата тима ще спорят в директен сблъсък за първото място.


Треньорът на Наполи Рафа Бенитес явно мислеше повече за мача с Фиорентина през уикенда и така бе дал почивка на Марек Хамшик, Гонсало Игуаин и Хосе Кайехон. Така рядък шанс да си партнират отпред получиха Дрийс Мертенс и Лоренцо Инсине. В защита пък Джандоменико Место записа първи старт от началото на сезона.

Въпреки това Наполи имаше превъзходство от самото начало на мача. Първото положение пред Джонатан де Гузман, който получи поднесена топка от Сапата около точката на дузпата, но от десетина метра стреля силно над вратата. Малко по-късно отново холандецът имаше шанс, но засече опасно с глава покрай втората греда.

Инсине бе един от най-дейните и направи хубав пробив между двама защитника от крилото, вряза се към наказателното поле и стреля опасно над напречната греда.

Гьокан Инлер нанесе плътен удар извън наказателното поле и топката тупна коварно пред вратаря, но въпреки това той успя да я улови. След контраатака на домакините Инсине видя, че вратарят на съперника и излязал пред вратата си и от центъра опита да го прехвърли, но топката мина малко встрани от вратата.

В следващата атака Инсине изстреля истински снаряд и топката се насочи точно под напречната греда, но Мвого направи чудесно спасяване. Инлер също нанесе пореден удар извън наказателното поле, но на метър покрай вратата.

В даденото от съдията допълнително време Де Гузман вкара фантастичен гол. Той стреля силно и параболично от над 30 метра, топката прехвърли Мвого и влетя право в горния далечен ъгъл на вратата.

И след почивката Наполи продължи да доминира. Много активен бе Мертенс, който на два пъти отправи удари покрай вратата. В 55-та минута Гаргано проби в наказателното поле и поднесе назад за Сапата, но той от чиста позиция стреля над напречната греда.

Само три минути по-късно Наполи повтори упражнението. Този път Мертенс бе изведен отдясно в наказателното поле и поднесе към точката на дузпата, но този път Инсине стреля покрай страничната греда.

В следващата атака Инлер видя добре Инсине и го намери в наказателното поле, но той стреля над вратата.

В 65-та минута Наполи заслужено вкара втори гол, като заслугата бе изцяло на Сапата. Той проби мощно покрай защитник излезе на чиста позиция и без да се лакоми поднесе встрани за Де Гузман, който засече на празна мрежа. В следващата ситуация самия Сапата можеше да вкара с топовен удар от 20 метра, но Мвого изби в корнер.

В игра за Наполи се появиха един след друг Кайехон и Игуаин, като испанецът успя да стигне до удар в очертанията на вратата, но право в ръцете на вратаря.

В 83-та минута Де Гузман стигна до своя хеттрик. Ниско центриране пред вратата на гостите бе изчистено лошо и връхлетялият в наказателното поле халф овладя топката, подмина защитник и от упор простреля Мвого.

Две минути преди края на мача Йунг Бойс стигна до първото си положение за гол. Никчи финтира защитник в наказателното поле и се озова на чиста позиция срещу вратаря, но Рафаел направи решително спасяване.

 

Наполи - Йънг Бойс 3:0

1:0 Де Гузман 45+2
2:0 Де Гузман 65
3:0 Де Гузман 83

Наполи: Рафаел, Место, Енрике, Кулибали, Бритос (38 Гулам), Гаргано, Инлер, Инсине (73 Кайехон), Де Гузман, Мертенс, Сапата (79 Игуаин)

Йънг Бойс: Мвого, Хадергьонай, Вон Берген, Вилотич, Рошат, Саного, Щефен, Гяич (60 Кубо), Бертоне, Нузоло (60 Никчи), Оаро (68 Афум)