Бешикташ отстрани Ливърпул след дузпи на стадион "Кемал Ататюрк" в Истанбул и се класира за 1/8 финалите на Лига Европа.

Турците спечелиха в редовното време с 1:0 с гол на Толгай Али Арслан (72) и така се стигна до продължения, след като първата среща на "Анфийлд" бе завършила със същия резултат, но в полза на Ливърпул.

В продълженията нямаше нови попадения и двата отбора трябваше да изпълняват дузпи. В тях турците показаха по-здрави нерви, като вкараха наказателните си удари, а издънка за Ливърпул направи Деян Ловрен и така домакините продължават в следващата фаза на турнира.

По този начин Бешикташ попречи на Ливърпул да повтори отчасти пролетта на 2005 година, когато на същия стадион англичаните изиграха един от най-емблематичните си срещи в Европа, след като грабнаха Шампионската лига след уникален обрат и дузпи срещу Милан.


Ливърпул започна атакуващо мача и още в началото можеше да вкара, но Рахийм Стърлинг изпусна от чисто положение. В 10-ата минута Даниел Стъридж бе изведен сам срещу Ченк Гьонен, но правилно бе отсъдена засада.

Малко по-късно Марио Балотели проби през центъра и стреля от дъгата на наказателното поле, но неточно. Постепенно домакините живнаха, изнесоха играта в по-предни позиции и стигнаха до страхотен шанс.

В 18-ата минута Олчай Сахан проби по лявото крило и центрира към Демба Ба на точката на дузпата, но той бе блокиран майсторски от Мартин Шкъртел.

Две минути по-късно Балотели изведе Алберто Морено отляво, последва пас към Рахийм Стърлинг, който стреля мощно, но Ченк Гьонен демонстрира класа и спаси. В 25-ата минута Ливърпул стигна до ново положение.

Балотели за пореден път се подигра със защитата на турците намери хитро Стърлинг в пеналта, но той се засуети и бе блокиран. След половин час игра Мартин Шкъртел стреля с глава, но над вратата.

Това бяха силните минути на червените, но те записаха нов пропуск дело на Даниел Стъридж. Към края на полувремето двата отбора си размениха по едно положение, но Олчай Сахан пропусна за Бешикташ, а Марио Балотели за англичаните.

Второто полувреме започна с шанс за турците. В 51-ата минута Сердар Куртулуш стреля мощно от границата на наказателното поле, но в аут. Последва ново положение за Бешикташ, но този път Хосе Соса стреля до гредата.

След час игра Деян Ловрен се озова на чиста позиция, но не успя да опъне мрежата на турците. Последваха спокойни минути на стадион "Кемал Ататюрк", за да дойде 70-ата минута, когато Толгай Али Арслан изстреля страховита тупалка, но топката мина до лявата греда на англичаните.

Две минути по-късно нищо не успя да спаси Ливърпул. Тогава Гьокхан Торе проби отляво и намери Демба Ба на пеналта, който с пета продължи към Толгай Али Арслан, а той с фалцов удар опъна мрежата на гостите за 1:0.

В следващите минути темпото на игра сериозно падна, а действията се пренесоха основно в средата на терена, без каквито и да било голови положения.

Така се стигна до 90-ата минута, когато Демба Ба нацели гредата с тупалка от пет метра и пропусна да класира Бешикташ напред. Последваха две продължения по 15 минути.

Първото продължение започна с натиск на турците, като Бешикташ набързо създаде две положения, но Даниел Опаре и Демба Ба пропуснаха да вкарат.

Постепенно англичаните живнаха и изнесоха играта в по-предни позиции. Ливърпул стигна до шанс пред вратата на домакините, но Стърлинг стреля неточно.

Второто продължение започна спокойно, като гостите стигнаха до отлична възможност в 109-ата минута, но Адам Лалана не успя да центрира добре в наказателното поле на Бешикташ.

До края на това продължение играта се водеше в средата на терена и така се стигна до дузпи. В тях турците показаха по-здрави нерви и се класираха в следващия кръг на надпреварата.

Всички от Бешикташ вкараха наказателните си удари, а издънка за Ливърпул направи Деян Ловрен и така домакините продължават на 1/8 финалите на Лига Европа.

Бешикташ - Ливърпул 1:0 ( 5:4 след дузпи)

Голмайстор:

Толгай Али Арслан (72)

При дузпите:

Демба Ба - 1:0
Рики Ламбърт - 1:1
Гьокхан Торе -2:1
Адам Лалана 2:2
Вели Кевлак 3:2
Емре Джан 3:3
Атиба Хътчинсън 4:3
Джо Алън 4:4
Толгай Али Арслан  5:4
Деян Ловрен - пропуска

Бешикташ: Ченк Гьонен, Сердар Куртулуш, Нечип Юсал, Педро Франко, Даниел Опаре, Атиба Хътчинсън, Вели Кевлак, Гьокхан Торе, Хосе Соса (60 -  Толгай Али Арслан), Олчай Сахан, Демба Ба

Ливърпул: Симон Миньоле, Коло Туре, Мартин Шкъртел, Деян Ловрен, Алберто Морено, Джордан Ибе (76 -  Хави Манкийо), Джо Алън, Емре Джан, Рахийм Стърлинг, Марио Балотели (82 -  Адам Лалана), Даниел Стъридж