Фиорентина е осминафиналист в Лига Европа, след сладка победа с 2:0 над Тотнъм на стадион "Артемио Франки" във Флоренция. Италианците продължават напред с общ резултат 3:1.

Отсъствалият дълго време от терените заради скъсани коленни връзки бивш нападател на Байерн Марио Гомес се превърна в герой за "виолетовите" с гол, асистенция и сърцата игра.

Първото полувреме мина без голове, но за него ще се говори още дълго време, защото Роберто Солдадо направи един от пропуските на сезона. Испанецът можеше да завърши сам или да пусне вляво към свободния Чадли, но за сметка на това подари топката на вратаря Нето.

Десетина минути след почивката Фиорентина откри резултата чрез Марио Гомес, който получи хубаво подаване от дълбочина от Милан Бадел. В средата на втората част Гомес асистира на Салах, който удвои аванса на своите.

Така Фиорентина запази 100% актив у дома, когато става дума за "сухи" мрежи срещу английски противници в евротурнирите.


Домакините започнаха целеустремено и след пробив на Салах пред Бадел се откри добра възможност, но неговият изстрел мина покрай левия страничен стълб. Писаро пробва тупалка от дистанция, но разочарова.

На отсрещната врата Ламела отправи точен удар, но той не затрудни стража на домакините Нето. Кристиан Ериксен имаше претенции за дузпа след шпагат на Савич, но реферът отсъди корнер.

Марио Гомес беше изведен в наказателното поле, но топката му избяга и опасността отмина. Тотнъм отговори с топовен шут на Стамбули, който беше блокиран.

Преди да измине половин час игра се стигна и до един от пропуските на сезона в цяла Европа! Ламела изведе Роберто Солдадо с разкошен пас от дълбочина, а за капак Чадли правеше компания на своя съотборник. Двамата останах сами срещу Нето, когато Солдадо реши да подаде към Чадли, но слабият му пас попадна в ръцете на стража!

В заключителната част на първата част Фиорентина можеше да поведе, но Салах завършващият удар на Салах отдясно след хубавия пас на Бадел се оказа много неточен.

Пет минути след почивката Милан Бадел получи в наказателното поле и стреля точно, но право в ръцете на Лорис. Малко след това обаче хърватинът пусна чудесен пас от дълбочина към Марио Гомес, който остана сам срещу френския страж и го препарира с левачката.

Един час след началото на мача домакините пропуснаха златна възможност да тръшнат в тежък нокдаун своя опонент. Хоакин изведе Мохамед Салах сам срещу вратаря, но Лорис спаси с крак! Малко след това Бадел шутира над целта.

В 71-та минута напористият Салах се реваншира за пропуска си отпреди малко, пробивайки отдясно. Египтянинът игра на двойно подаване с Марио Гомес, изпревари Вертонген в наказателното поле и се опита да скъса мрежата с безпощаден изстрел с левия крак!

При първата си по-сериозна атака Хари Кейн вкара топката във вратата на "виолетовите", но попадението правилно беше отменено заради засада на Дейвис секунди по-рано.

Пет минути преди края на редовното време Кристиан Ериксен отправи тежък изстрел, но Нето успя да избие с върха на пръстите си. После удар на Солдадо с глава мина над напречната греда.

Фиорентина - Тотнъм  2:0

1:0  Марио Гомес - 54'

2:0  Мохамед Салах - 71'


Фиорентина:  Нето, Басанта (Родригес - 57'), Савич, Алонсо, Ричардс, Фернандес (Акуилани - 25'), Писаро, Бадел, Хоакин (Паскуал - 84'), Салах, Гомес

Тотнъм: Лорис, Фацио, Вертонген (Уокър - 75'), Кирикеш, Дейвис, Стамбули, Бенталеб (Кейн - 63'), Лемела, Ериксен, Чадли (Таунзънд - 63'), Солдадо