Славия най-накрая дочака отново да играе в европейските клубни турнири! "Белите" победиха Монтана с 3:1 на своя стадион в "Овча купел" и завършиха на 4-о място сезоан в "А" група, което им осигури участие в Европа за първи път от 20 години насам.

Само за участието си в първия квалификационен кръг на Лига Европа Славия ще получи 200 000 евро от наградния фонд на УЕФА. За последно "белите" играха в Европа през сезон 1996/97 в турнира за Купата на УЕФА. В първия квалификационен кръг Славия преодолява литовски Инкарас Грифас (4:3, 1:1), но във втория отпада от австрийския Тирол Инсбрук (1:1, 1:4).


Отборът на Монтана бе воден на стадион в "Овча купел" от Дилян Иванов, помощник на напусналия миналата седмица Емил Велев - Кокала. Гостите нямаха особен стимул да играят за победа, тъй като още в миналия кръг се разбра, че ще завърши на 9-о място в класирането и ще играе бараж с Поморие за място в "А" група, а дни по-рано загуби финала за купата на България с 0:1 от ЦСКА.

В 21-ата минута Сердеров направи уникален пропуск, след като едва от два метра вместо да вкара, нацели напречната греда. Секунди по-късно Славия все пак поведе в резултата. Калоян Кръстев проби отдясно в наказателното поле и извади топката за Георги Йомов, който от 7-8 метра с удар по земя откри резултата за Славия.

"Белите" продължиха да атакуват в търсена втори гол, като Балджийски също удари греда след диагонален удар. Все шак Монтана не успя да удържи на натиска и капитулира за втори път. В 30-ата минута Мартин Станкев надскочи защитата на гостите при центриране от корнер и с глава заби топката в мрежата за 2:0.

След почивката Монтана показа зъби, но Марио Кирев направи две отлични спасявания, а Цветомир Панов пък предотврати сигурен гол, изчиствайки топката от самата голлиния. "Белите" също не се отказаха да атакуват, пропуски направиха Борислав Балджийски и Калоян Кръстев.

Към края на мача Монтана остана с десет души на терена, след като Георги Пашов получи втори жълт картон и бе изгонен от главния съдия Таско Тасков. Малко след това гостите, макар и с човек по-малко, успяха да се върнат в мача.

В 79-ата минута Сергей Георгиев се измъкна от защитата на Славия и с диагонален удар в далечния ъгъл на Марио Кирев намали резултата на 1:2. Две минути преди края Емил Стоев подпечата победата за Славия с трети гол, след като вкара с глава отблизо.

Славия - Монтана 3:1

1:0 Йомов 21'
2:0 Станкев 30'
2:1 Георгиев 79'
3:1 Стоев 88'

Славия: Кирев, Буров, Сергеев, Велков, Панов, Мартинов, Балджийски, Сердеров (57 - Стоев), Йомов (86 - Семерджиев), Станкев (67 - Димитров), Кръстев

Монтана: Хр. Иванов, Пашов, Ангелов, Георгиев (47 - Сергиев), Мурадов, Версанов, Еженави, Коконов (80 - Дамянов), Атанасов, Хр. Илиев, Ат. Илиев