Марибор и Левски оставиха развръзката за реванша, след като завършиха 0:0 в първи мач от втория квалификационен кръг на Лига Европа.

Мачът на стадион "Людски врът" беше доста скучен и двата отбора създадоха по едно интересно положение в предни позиции за всички 90 минути. От своя страна "сините" демонстрираха страхотна тактическа дисциплина в защита, но за сметка на това импровизацията в предни позиции липсваше.

По този начин Левски за първи път в историята си не падна в Словения, след като преди това имаше три загуби – две от Олимпия Любляна и една от Публикум. Отборът обаче продължава да няма гол на международната сцена от 2012 година, когато Базил де Карвальо вкара от дузпа при поражението от ФК Сараево с 1:3. След това столичани направиха 0:0 с Иртиш у дома и паднаха с 0:2 в Казахстан, а този двубой беше завръщане за 26-кратния шампион на България в Европа след двугодишно отсъствие.

Реваншът между Левски и Марибор ще се играе следващия четвъртък на стадион "Георги Аспарухов".

Проследете развоя на мача по минути тук!


В началото словенците упражниха домакински натиск и търсиха с високи топки и извеждащи подавания звездата си Миливое Новакович, който обаче беше зорко пазен от централните защитници Димитър Пиргов и Александър Александров. После играта се водеше основно в половината на Марибор и първият удар в мача беше за Левски. Той дойде в 13-ата минута, когато Джереми де Ноойер засече мощно от движение, но много встрани от целта.

Домакините създадоха първото си по-опасно положение в 21-ата минута, когато Таварес намери Хотич пред наказателното поле, той си нагласи топката на левия крак и стреля по въздух в далечния ъгъл, но в аут. Малко след това Таварес беше перфектно изведен на чиста позиция, но с намеса като по учебник Александър Александров изчисти.

После "сините" се опитаха отново да се настанят трайно в половината на съперника и в 28-ата минута Франсис Нар отклони за Антонио Аниете, който шутира по земя, но твърде леко и кълбото попадна право в ръцете на Ханданович. След половин час игра Марибор отправи първия си точен изстрел в мача, след като Хотич засече от въздуха, но по никакъв начин не успя да затрудни Боян Йоргачевич.

В края на полувремето българският тим създаде отличен шанс, който беше пропилян с лека ръка. Аниете демонстрира чудесен поглед върху играта и с извеждащ в наказателното поле намери непокрития Нар, който направи нещо между удар и пас и в крайна сметка подари топката на вратаря.

Десет минути след подновяването на играта късметът покри Левски. Таварес беше изпуснат, получи топката и без да се замисля отправи удар, който мина над вратата. В следващите минути "виолетовите" вдигнаха темпото, но не успяваха да създадат опасно положение пред вратата на Йоргачевич.

В 68-ата минута най-добрият футболист на терена – Таварес, направи самостоятелен пробив, който завърши с удар по земя, спасен от вратаря. 10 минути по-късно "сините" бяха близо до гола. Резервата Адениджи се измъкна след грешка на Хочич, навлезе в наказателното поле и шутира мощно от малък ъгъл, но Ханданович изби. Марибор отговори 5 минути по-късно, когато Хочич центрира от корнер, Таварес се извиси над всички и засече с глава, но горната греда спаси Левски.

До края гостите пропуснаха отличен шанс да спечелят, след като Нар центрира, Костадинов засече от движение от точката за дузпата, но в аут. Така гол не падна и мачът завърши 0:0.


Марибор - Левски 0:0

Марибор: Я. Ханданович; А. Ходжич, Шме, М. Шулер, Янза; Връховец (46-Вършич), Капа; Хотич, Таварес, Салалич (46-Байде); М. Новакович (75-Омореджие)

Левски: Йоргачевич; С. Александров, Пиргов, А. Александров, В. Минев; Де Ноойер, Костадинов; Прохазка, Аниете (85-Орачев), Нар; В. Христов (71-Адениджи)

Стадион: "Людски врът"
Съдия: Кристиан Балай (Румъния)
Жълти картони: В. Христов, Йоргачевич, Костадинов (Левски)