Фенербахче победи с 3:0 Грасхопърс в първи плейофен мач от Лига Европа, игран в Турция. Първият гол за домакините вкара направилият име у нас с екипа на Черноморец Бургас Аатиф Шаешу, който се разписа малко след първия съдийски сигнал. След почивката Мирослав Щок вкара два гола за убедителната победа на Фенербахче.

В началото турците наложиха убийствен натиск и още в 4-ата минута Шаешу стреля мощно, вратарят на гостите Васич улови топката, но след това я изпусна. Бившият футболист на Черноморец веднага се възползва от грешката му и при добавката откри резултата – 1:0 за Фенербахче. Пет минути по-късно "жълто-черните" не удвоиха преднината си като по чудо. Фернандо овладя пас в наказателното поле и стреля, но кълбото облиза външната страна на гредата.

В следващите минути домакините продължиха да бъдат пълни господари на терена и след почти половин час игра Фернандо отново беше под светлината на прожекторите. Той засече центриране с глава, но мерникът му изневери и топката мина на сантиметри от дясната греда. После изстрел на Топал отново не намери целта, а в 43-ата минута Еменике накара вратарят Васич да показва класа.

След почивката нещата на терена не се промениха и в 52-ата минута Фернандо беше изведен очи в очи с Васич, който окончателно откупи вината си при гола и спаси. След час игра Юкан стреля от фаул, но за пореден път стражът на гостите беше на мястото си. В 72-ата минута логичното се случи и Фенербахче поведе с 2:0 чрез току-що заменилият Шаешу – Щок. Той получи в наказателното поле и със силен удар в долния десен ъгъл матира Васич за 2:0.

До края Щок вкара втория си гол в мача след феноменален шут отдалеч и домакините взеха комфортен аванс преди реванша след седмица.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/6LAWrBOuK-g" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Фенербахче – Грасхопърс 3:0

1:0 Шаешу (4)
2:0 Щок (72, 90+2)

Съставът на Фенербахче: Демирел, Ван дер Вил, Шкъртел, Нойщадер, Калдъръм, Туфан, Топал, Юкан, Еменике, Фернандо (68-Ван Перси), Шаешу (68-Щок)