Аякс постигна ценна победа 1:0 над Стандард (Лиеж) в мач от група "G" на Лига Европа. Датският нападател Каспер Долберг донесе трите точки на холандците на "Амстердам Арена" с гол преди почивката.

Белгийците можеха да отмъкнат точка, но в края на мача удариха греда и се разминаха с равенството. Така Аякс повежда убедително в групата с пълен актив от 6 точки, след като в миналия кръг надви Панатанайкос с 2:1 в Гърция.

Аякс бе опасният отбор на терена, макар да нямаше кой знае какво предимство. По-интересните положения бяха пред вратата на тима от Лиеж. В 17-ата минута силна атака на Аякс изведе Клаасен зад белгийската защита очи в очи с вратаря Жиле, но звездата на домакините не успя да го преодолее.

Последва затишие, в което и двата отбора се захапаха в средата на терена. Все пак след здрава битка в 28-ата минута Аякс пречупи съперника със страхотна контра и откри резултата. Холандците отнеха топката в средата на терена, след това Траоре пусна брилянтен пас към Долберг, който се измъкна от белгийската защита и с хубав диагонален удар от десетина метра опъна мрежата за 1:0.

Белгийците опитаха да отвърнат на удара и натиснаха съперника в следващите минути, но атаките завършваха с неточни центрирания или удари.

В края на полувремето Аякс имаше отличен шанс да вкара гол след чудесно двойно подаване - решителният пас на Долберг за Клаасен в наказателното поле обаче бе пресечен от защитник на Стандард.

След почивката белгийският тим продължи да търси изравнителен гол. Капитанът Требел се пробва с далечен шут, който обаче бе спасен с лекота от стража на Аякс Онана.

В 62-ата минута белгийците пропуснаха най-добрата си възможност досега в мача, след като Жуниор получи отлична топка  на границата на казателното поле, но стреля покрай вратата.

Малко по-късно 73-ата минута Гудел от фаул бе много близо да забие втори гол, но топката профуча покрай дясната греда на Жиле.

В 84-ата Стандард проклина късмета си, след като Мбенза с невероятен диагонален удар извън наказателното поле нацели лявата греда на Онана.

До края на мача гостите от Лиеж се хвърлиха в атака, но така и не успяха да намерят път към вратата на Аякс и си тръгнаха с наведена глава от Амстердам.

Аякс - Стандард (Лиеж) 1:0

1:0 Долберг 28

Аякс: Онана, Фиргевер, Синкгравен, Фелтман, Санчес, Гудел, Юнес (86 - Ел Гази), Клаасен, Шьоне (62 - Ридевалд), Траоре, Долберг (69 - Касиера)

Стандард: Жиле, Шолц, Андраде, Лайфис, Фай, Досеви (80 - Легеар), Ено, Требел, Жуниор (69 - Мбенза), Раман (69 - Домпе), Белфодил

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/s31vEq-djjs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>