Манчестър Юнайтед спечели Лига Европа, след като победи Аякс с 2:0 на "Френд Арена" в шведската столица Стокхолм.

Това бе най-тъжният финал в историята, тъй като англичаните и изобщо целия футболен свят бяха покрусени от терористичния акт в Манчестър заради който загинаха десетки невинни деца.

Победата прави сезона за тима успешен, тъй като Юнайтед спечели голям и сериозен трофей, който не бе печелил преди това.

Освен това отборът си гарантира и участие в Шампионската лига, което бе другата цел пред отбора. 

Това на практика бе мача на сезона за тима, а той бе решен след попадения на Погба и Мхитарян в 18-ата и 47-ата минути на мача.

С успеха си Юнайтед вече има предимство в статистически план над Аякс с 3-2 победи в общите мачове. 


Срещата започна с много добра игра за британците и още в 20-ата секунда Погба можеше да се разпише, но ударът му от 20-ина метра премина малко покрай вратата.

Няколко минути след това Мата центрира прекрасно една топка в малкото наказателно поле и Фелаини като по чудо се размина в нея и не успя да я засече във вратата.

Все пак първият точен удар бе за холандците, но Ромеро успя да се справи с тупалката на Траоре без особени проблеми.

В 18-ата минута Юнайтед стигна до попадение, което бе дело на Погба. 

Французинът отправи мощен удар от дъгата, а топката рикошира в крака на Санчес и залъга противниковия вратар, като в крайна сметка попадна в мрежата.

В 25-ата минута Юнайтед бе на косъм от втори гол, но ударът на Валенсия от няколко метра бе париран от противниковия вратар.

През следващите минути постепенно играта на тима на Жозе Моуриньо се поразстрои и холандците направиха няколко доста добри атаки.

В заключителните минути на полувремето амстердамци така и не успяха да създадат нито едно по-чисто положение, макар че имаха нелоши атаки.

Холандците като цяло владееха инициативата през последния четвърт час преди почивката. 

Второто полувреме започна прекрасно за Юнайтед и в 47-ата минута те удвоиха аванса си чрез Мхитарян.

Смолинг отклони една висока топка с глава към малкото наказателно поле и пред погледа на противников бранител арменецът прати топката в мрежата от близка дистанция. 

В следващите минути амстердамци сякаш бяха тотално паникьосани и отборът от Холандия не успяваше да създаде нещо опасно.

В 56-ата минута все пак Юнес се озова на добра позиция в наказателното поле, но се засуети твърде много и не успя да отправи удар. 

Десетина минути след това Погба намери Фелаини с прекрасно подаване в наказателното поле и белгиецът бе на косъм да направи преднината на тима си класическа, но не успя да се възползва. 

В 85-ата минута Лингард излезе сам срещу вратаря, но противников играч го настигна и предотврати попадение. 

До самия край срещата просто се доиграваше и нямаше кой знае какви инфарктни ситуации пред двете врати. 

Аякс - Манчестър Юнайтед 0:2
0:1 Погба 18
0:2 Мхитарян 47

Аякс: Онана, Фелтман, Ридевалд (82 - Де Йонг), Санчес, Де Лихт, Клаасен, Зийех, Шьоне (70 - Ван де Бек), Троре, Юнес, Долберг (62 - Кампос)

Манчестър Юнайтед: Ромеро, Дармиан, Смолинг, Валенсия, Фелаини, Мата (90 - Руни), Мхитарян (74 - Лингард), Блинд, Ерера, Погба, Рашфорд (84 - Марсиал)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/rh4wj_zUUpQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Jd5l52qV_bI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>