Носителят на Купата на България за 2017 година Ботев (Пловдив) започва участието си в в турнира на Лига Европа от първия предварителен кръг. До това се стигна заради новите правила на Европейската футболна централа. Според тях победителите в турнира за Купата на България на страните от 27 до 55 място в ранглистата ще започнат от първия предварителен кръг, показа проверка.

България е на 29-о място и попада в тази група. Другите два български тима в този турнир също ще стартират от първия кръг. За разлика от тях Лудогорец ще стартира участието си в Шампионската лига от втория предварителен кръг. Жребият за евротурнирите се тегли на 19 юни, а първите мачове са на 29 юни и 6 юли.

Това най-вероятно ще доведе до променя в подготовката на "канарчетата", които знаеха, че започват от втория предварителен кръг и планираха началото на подготовката си за 12 юни. Ботев е сред поставените отбори. Евентуални негови противници в първия предварителен кръг за Лига Европа могат да бъдат Партизани (Тирана), Ружомберок, Корк Сити, Динамо (Батуми), Нова Горица, Пюник (Ереван), Шамрок Роувърс.