Ботев започна ударно участието си в Лига Европа с впечатляващ успех 3:1 като гост на албанския Партизани. На стадиона в Тирана домакините откриха резултата още в самото начало чрез Сукай, но страхотни попадения на Омар Косоко преди почивката и Тодор Неделев през второто полувреме обърнаха резултата в полза "канарите".

И двамата голмайстори поразиха албанската врата с мощни удари от над 20 метра, които не оставиха шансове за реакция на вратаря Албан Ходжа. В самия край на мача Косоко увенча силна си игра с втори гол и до голяма степен класира пловдивчани в следващата фаза.

Ботев игра по-силно от съперника с изключение на първия четвърт час и заслужено стигна до победата. С категоричния успех тимът на Николай Киров влиза в ролята на абсолютен фаворит за реванша, който ще се играе след седмица на стадион "Лазур" в Бургас.


Пловдивчани започнаха мача твърде стъписани на стадиона в Тирана и получиха ранен гол от нищото. Българската отбрана подцени нападателя на Партизани Сукай, който с диагонален удар отляво от самия ъгъл на наказателното поле простреля вратаря Чворович.

Трябваше да минат 15 минути преди Ботев да влезе в час и да изнесе играта в половината на съперника. В 18-ата "канарите" имаха основателни претенции за дузпа, след като удар на Тодор Неделев бе спрян с ръка съперник, но реферът остави играта да продължи.

Малко след това дойде първата опасност пред албанската врата. Неделев стреля коварно от дистанция, но вратарят Ходжа изби. В 27-ата минута по-добрата игра на Ботев доведе до изравнителен гол. Омар Косоко проби през центъра и с мощен удар от над 20 метра не остави шанс на Ходжа - 1:1.

"Канарите" продължиха да владеят инициативата до края на полувремето. В 34-ата с хубав фалц Tодор Неделев завъртя топката от фаул, албанският вратар се пласира добре и спаси удара. В 41-ата Ботев профука най-доброто си положение за гол. Голмайсторът Косоко бе изведен в наказателното поле отляво и стреля по диагонала, но нацели левия страничен стълб.

След почивката Ботев продължи да държи контрола на мача. В 52-та пловдивчани направиха нов голям пропуск - Крум Стоянов получи отлична топка в наказателното поле, но от десетина метра я прати покрай вратата. Малко след това отново Стоянов стреля мощно отдалеч, но Ходжа отново бе стабилен и изби в корнер.

В 62-ата минута Ботев стигна до обрата с брилянтно изпълнение на Тодор Неделев. Осмицата на "канарите" напредна в половината на съперника и от около 20 метра с мощен диагонален шут опъна мрежата на безпомощния Ходжа - 1:2.

След втория гол българският отбор заигра на сигурно, за да брани ценната си преднина с две попадения на чужд терен. В последния четвърт час албанците натиснаха в търсене на изравнителен гол, но така и не успяха да застрашат вратата на Иван Чворович.

Партизани - Ботев Пловдив 1:3

1:0 Сукай 5
1:1 Косоко 27
1:2 Неделев 62
1:3 Косоко 88

Партизани: 12. Ходжа, 10. Бата, 14. Мазрекай (Фили 63), 15. Котобели, 19. Траши, 20. Сукай, 22. Ибрахими, 31. Фезулаху, 36. Атанда, 77. Прогни (Барди 54), 88. Вила (Джиджиуа 74)

Ботев: 99. Чворович, 2. Панов, 4. Генев, 7. Бризола (Тасев 79), 8. Неделев (Юсеин - 90+2) , 14. Яя Меледже, 17. Балтанов, 20. Косоко, 23. Минев, 25. Стоянов (Марин - 84), 70. Димов

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=b42b077b88" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>