В голям мач Ботев Пловдив разби на пух и прах прехваления си съперник Бейтар Йерусалим и прескочи втория квалификационен кръг в Лига Европа. "Канарите" спечелиха 4:0 мача реванш с израелците и с общи резултат 5:1 продължават напред.

Пред около 10 000 запалянковци на стадион "Лазур" в Бургас пловдивчани отказаха противника още до почивката с два гола, дело на Пламен Димов и Фернандо Виана. Малко след почивката капитанът на "жълто-черните" Лъчезар Балтанов довърши Бейтар с трети гол, а в самия край резервата Фелипе Бризола унижи израелците за 4:0.

Израелците бяха тотално надиграни от българския отбор, а в отчаянието си завършиха двубоя с десет души, след като четвърт час преди края Марсел Хейстер получи втори жълт картон и бе изгонен. Така Ботев продължава похода си в Европа в третия квалификационен кръг, където ще срещне португалския Маритимо.


Мачът можеше да започне много злощастно за Ботев, след като още в 5-ата минута Итай Шехтер бе изпуснат от българската защита и от малък ъгъл промуши топката в мрежата на Чворович. Израелският нападател обаче се оказа в засада и страничният рефер справедливо вдигна флага - попадението не се зачете.

Ботев действаше агресивно в предни позиции и натискът бързо даде резултат. В 10-ата минута Тодор Неделев центрира от корнер, а Пламен Димов заби с глава топката в израелската врата - 1:0.

Малко след това "канарите" за малко да шокират съперника с втори гол - Фернандо Виана се измъкна от израелската защита и отляво по диагонала прехвърли вратаря Клайман, но топката мина на педя покрай далечната греда.

Към средата на полувремето Ботев се прибра в своята половина и остави инициативата на Бейтар. Израелците обаче нямаха идея в атака и така и не успяха да пробият българската защита. Единствената по-сериозна опасност дойде след диагонален удар на Езра, който профуча покрай вратата на Чворович.

След половин час игра Ботев отново се развихри в атака. Тодор Неделев с брилянтен пас изведе Крум Стоянов зад защитата на Бейтар, но вратрят Клайман му скъси ъгъла и българският нападател стреля встрани от вратата.

В 33-ата минута "канарите" отново хванаха съперника по бели гащи - Балтанов центрира отдясно в наказателното поле, където Фернандо Виана със страхотно воле прати топката под гредата на безпомощния Клайман.

До края на полувремето Ботев продължи да доминира и можеше увеличи преднината си. В 41-ата минута Крум Стоянов получи отлична топка около точката за дузпа, стреля с фалцов удар, но вратарят на Бейтар Клайман изби и запази пасива на своя отбор само два гола на почивката.

Вместо да опита да се върне в мача, Бейтар рухна още в самото начало на второто полувреме. Тодор Неделев изненада израелците с удар от фаул почти на тъчлинията, топката удари лявата греда под носа на слисания Клайман и падна на крака на Лъчезар Балтанов, който я прати в опразнената вратата.

В 54-ата минута Пламен Димов можеше отново с глава от корнер да порази израелската врата, но този път Клайман изби топката под гредата. Отчаяните израелци заиграха грубо и Неделев и Балтанов бяха зверски наритани, но до червен картон не се стигна.

Въпреки бруталните действия на Бейтар пловдивчани не изпуснаха мача от контрол. "Канарите" действаха безупречно в защита и не даваха никакъв шанс на гостите за голови положения.

В 67-ата чудесна контраатака изведе Тодор Неделев само срещу вратаря, но осмицата на Ботев не можа да засече добре топката и я прати встрани от вратата, а добавката на Виана също не намери целта. Малко след това Неделев отново се измъкна от израелската защита и стреля от границата наказателното поле, но Клайман опази вратата си.

Четвърт час преди края нервите на Марсел Хейстер от Бейтар не издържаха и заради неспортменска проява левият бек на израелския тим бе изгонен с втори жълт картон.

В самия край Ботев се развихри - Косоко удари горната греда с красив параболичен удар. При следващата силна атака Резервата Фелипе Бризола с удар от десетина метра постреля Клайман и оформи крайния резултата 4:0.

Ботев Пловдив - Бейтар Йерусалим 4:0

1:0 Димов 10
2:0 Виана 33
3:0 Балтанов 47
4:0 Бризола 90

Бoтев: Чворович, Панов, Димов, Генев, Минев, Меледже, Балтанов (Юсеин 73), Неделев, Виана (Бризола 82), К. Стоянов (Марин 78), Косоко

Бейтар: Клайман, Конт, Келтенс (Жоржиньо 39), Мори, Веред, Бенаюн (Клаудемир 52), Езра, Сабо, Хейстер, Серощан, Шехтер (Варен 68)

Съдия: Кирил Левников (Русия)
Стадион: "Лазур"

Червен картон: Хайстер 76 (Бейтар)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=4349d767b4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>