Лудогорец докосва групите на Лига Европа, след като в първи плейофен мач победи с 2:0 литовския Судува в Разград.

Срещата беше много тежка за българския първенец заради изключително защитната игра на гостите. Непрестанният натиск се увенча с успех чак в 61-ата минута, когато Козмин Моци с глава откри резултата след хубаво центриране на Сисиньо. Четвърт час преди края Върджил Мисиджан с второ попадения оформи крайния резултат.

Мачът беше официален дебют за Димитър Димитров-Херо начело на разградчани, но опитният спец хвърли много нерви край тъчлинията. Все пак той и Лудогорец ще дишат по-спокойно преди реванша, който ще се играе след седмица. Аут за ответната среща обаче ще е Моци заради натрупани картони.


Мачът в Разград започна мудно, благодарение на дефанзивната тактика, избрана от гостите. Судува се защитаваше с деветима футболисти – петима бранители и четирима халфове, и разчиташе на бързи контри. От своя страна Лудогорец се опитваше да атакува през всички зони на терена, но трудно стигаше до чисти положения.

В 8-ата минута обаче грешка на гостите можеше да доведе до гол. След центриране от корнер защитник не се намеси добре, кълбото стигна до Игор Пластун, който свали с глава към Абел Анисе. От десетина метра той засече от воле с левия крак, но с блестяща намеса с една ръка Иван Кардум изби.

В следващите минути Судува продължи да се защитава умело, което накара разградчани да започнат да разчитат на далечни изстрели чрез Върджил Мисиджан и Натанаел, но техните опити не завършиха с успех. Судува отправи първия си удар в мача в средата на полувремето, когато Паулиус Янушаускас засече от пеналта, но твърде неточно.

В ответната атака Мисиджан центрира отдясно и Клаудиу Кешеру засече с глава, но много встрани от целта. В 37-ата минута Лудогорец създаде едва второто опасно положение, което дойде след комбинация между двамата крайни защитници Натанаел и Сисиньо. Първият центрира на далечната греда, където вторият се отскубна и засече от движение, но не успя да нанесе хубав шут.

След почивката обръчът пред вратата на Судува се затегна и в 52-ата минута Анисе отново пропусна да открие резултата. При бърза атака Кешеру изведе халфа, който от границата на вратарското поле не успя да уцели вратата. Секунди по-късно и румънският стрелец стреля, но в тялото на защитник на литовците. В 57-ата минута Мисиджан с едно докосване нацели напречния стълб, но се намираше в положение на засада, която беше маркирана с известно закъснение.

Така се стигна до 61-ата минута, когато Лудогорец най-накрая поведе. Сисиньо центрира отдясно и връхлитащият Козмин Моци, който се беше включил в атака, с безпощадно изпълнение с глава матира Кардум. Четвърт час преди края пред разградчани се откри добра възможност да удвоят преднината си от фаул на удобна позиция. Зад топката застанаха Вандерсон и Мисиджан, бразилецът я прескочи, холандецът стреля, но в аут.

В 76-ата минута Кардум с поредна фамозна намеса спаси удар на Мисиджан, но секунди след това хърватският страж капитулира за втори път в мача. Натанаел стигна до аутлинията и върна на точката за дузпата, където Кешеру засече. Вратарят изби с крак, но при добавката Мисиджан с бомбен удар до голяма степен предреши крайния изход на двубоя. До края не падна нов гол, въпреки открилият се шанс пред резервата Жоао Пауло. Той открадна топката и стреля мощно, но в гредата.

Лудогорец - Судува 2:0

Голмайстори: 1:0 Моци (61), 2:0 Мисиджан (76)

Лудогорец: 33. Ренан, 4. Сисиньо, 32. Пластун, 30. Моци, 6. Натанаел, 8. Лукас Саша, 12. Анисе, 18. Дяков, 93. Мисиджан (78-Лукоки), 88. Вандерсон (94-Кампаняро), 28. Кешеру (88-Жоао Пауло)
Треньор: Димитър Димитров

Судува: 12. Кардум, 3. Чиникас, 4. Абу Бакар, 6. Леймонас, 10. Керла, 13. Чевдукас (54- Велиулис), 16. Янушаускас (68-Манзоро), 19. Славикас, 22. Вербискас, 33. Везевичиус (80-Шешплаукис), 55. Янкаускас
Треньор: Владимир Чебурин

Разград, ст.: "Лудогорец Арена"
Съдия: Себастиен Делфиер (Белгия)
Жълти картони: Моци, Лукоку (Лудогорец); Чиникас, Бакар, Везевичиус (Судува)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=8fb4c635d2" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>