Холандия победи с 2:1 като гост Казахстан в предпоследната си среща в Група А на европейските квалификации, но продължава да трепери за класирането си на Евро 2016. 

“Лалетата” имат актив от 13 точки след 9 мача и в момента са на третото място в групата, което дава право на бараж. Чехите са втори с 19 точки, докато тимът на Турция е четвърти с 12. Двата отбора обаче играят по-късно тази вечер и въртележката може да стане пълна. Всичко ще се реши във вторник, когато Холандия посреща Чехия, а Турция е домакин на вече сигурния първенец в групата Исландия. 

Холандците показаха още от първата минута, че ще бъдат недоволни от всякакъв резултат, различен от победата. “Лалетата” натиснаха още от първите минути и в 9-та бяха близо до първия си гол. Мемфис Депай проби по лявото крило и центриран на главата на Ел Гази. Крилото на Аякс обаче стреля над вратата. 

Добрите изяви на гостите продължиха и в 29-та минута сериозен пропуск направи и Депай. Крилото беше намерен с прекрасен повече от 30-метров пас от съотборника си в Манчестър Юнайтед Дейли Блинд, но останал сам срещу Покатилов не успя да го преодолее. 

Само 4 минути по-късно и вратарят на Казахстан не успя да направи нищо. Джоджиньо Вайналдум направи 1:0 в 33-та минута, възползвайки се от хубаво подаване на Ел Гази. 

До края на първото полувреме Холандия имаше още няколко положения, но вкара втори гол в началото на втората част. В 50-та минута Уесли Снайдер бе намерен с хубав пас от Хунтелаар и плеймейкърът на Галатасарай не сгреши - 2:0.

Това бе първият гол на Снайдер в квалификациите, като успя да порази противниковата врата от общо 28-тия си шут. 

Пет минути по-късно Мемфис отново изпробва късмета си, но и този път бе надигран от Покатилов. До края на мача вратарят на Казахстан спаси още няколко удара, докато в 74-та минута Логвиненко беше близо до почетен гол, но ударът му с глава не попадна в целта. 

В 87-та минута в игра се появи Робин ван Перси, който записа своето стотно участие с фланелката на Холандия. Нападателят има и 49 гола за “лалетата”. 

В 5-та минута от добавеното време домакините стигнаха до почетен гол. Исламбек Куат се възползва от хубаво центриране на Кизниченко и с глава оформи крайното 1:2. 

Казахстан - Холандия 0:2

0:1 Вайналдум 33'

0:2 Снайдер 50'

1:2 Куат 90+5'

Казахстан: Покатилов, Енгел, Малий, Смаков, Логвиненко, Суюмбаев, Конишбаев, Куат, Исламхан (16 - Гетериев), Досмагамбетов (81 - Нургалиев), Шeткин (64 - Кизниченко)

Холандия: Крул (81 - Зьот), Тете, Брума, Ван Дайк, Вейдевалд, Блинд, Вайналдум, Снайдер (80 - Афелай), Ел Гази, Мемфис, Хунтелаар (87 - Ван Перси)