Италия си гарантира участие на Евро 2016 във Франция, след като победи с 3:1 като гост Азербайджан.

По този начин четирикратният световен шампион събра 21 точки кръг преди края и има 2 повече от Норвегия, чийто състав победи Малта.

В последния кръг "адзурите" приемат скандинавците при загуба ще останат 2-ри в групата, което ще ги прати директно на шампионата на Стария континент. В другата среща от група Н, Хърватия приема България от 21:45 часа, като тази среща може да се проследи на живо в Gol.bg.

Головете за попаденията на Италия в Азербайджан вкараха Едер (11), Стефан Ел Шаарауи (43) и Матео Дармиан (65), а за домакините точен беше Дмитрий Назаров след половин час игра за 1:1.


Гостите откриха резултата в 11-ата минута, когато Марко Верати направи перфектен пробив и центрира като по учебник наказателното поле, след което  Едер прати топката в средата на вратата, но стражът Агайев не се намеси добре и топката премина голлинията за 1:0 за Италия.

Азерите обаче не се предадоха и 20 минути по-късно възстановиха равенството. Той получи топката на границата на пеналта и с плътен шут прати топката точно до дясната греда, с което не остави шансове на Джанлуиджи Буфон.

120 секунди преди края на полувремето по-голямата класа на италианците отново си каза думата. Тогава Антонио Кандрева пусна топката успоредно по голлинията и Ел Шаарауи нямаше как да сбърка за 2:1.

В 65-ата минута Дармиан сложи точка на спора не без помощта на късмета. Защитникът на Манчестър Юнайтед стреля от границата на наказателното поле, получи се рикошет, което обърка вратаря и топката се спря в мрежата му за крайното 3:1.

Азерите завършиха мача в намален състав, след като в 88-ата минута Кавид Хюсеинов беше изгонен с директен червен картон за груб фаул. До края на срещата Себастиан Джовинко можеше да вкара четвърти гол за Италия след изстрел от фаул, който Агайев отрази с вещина.

Азербайджан – Италия 1:3

Голмайстори:

0:1 Едер (11)
1:1 Назаров (31)
1:2 Ел Шаарауи (43)
1:3 Дармиан (65)

Съставът на Италия: Буфон, Де Шилио, Киелини, Бонучи, Дармиан, Кандрева (88-Монтоливо), Верати, Пароло, Ел Шаарауи (74-Флоренци), Едер (79-Джовинко), Пеле

Селекционер: Антонио Конте