Италия победи с 2:1 Норвегия в последен мач от нашата квалификационна група Н.

По този начин четирикратният световен шампион финишира на първо място с 24 точки, докато скандинавците ще трябва да минат през баражите, за да си осигурят място на Евро 2016 във Франция.

През всички 90 минути възпитаниците на Антонио Конте имаха тотално превъзходство, но изненадващо получиха гол през първото полувреме. С две попадения в последните двайсетина минути обаче домакините стигнаха до успеха, който не е без значение, защото той ще постави отбора в първа урна при тегленето на жребия за груповата фаза на шампионата на Стария континент.


Пред "адзурите" се откри шанс да поведат още във 2-ата минута, когато Грациано Пеле получи в наказателното поле, но стреля покрай дясната греда. После домакините продължиха да бъдат по-активни, но противно на логиката, получиха гол в 23-ата минута.

Тогава Александър Тетей беше намерен на границата на наказателното поле и отправи брилянтен удар, който матира Джанлуиджи Буфон за 1:0 за Норвегия. В 35-ата минута Италия беше близо до изравняване, след като Пеле засече мощно с глава, но встрани от лявата греда.

120 секунди по-късно и Роберто Сориано имаше чудесен шанс да се разпише, след като стреля отдалеч, получи се коварен рикошет, но вратарят на гостите Ниланд показа невероятен рефлекс и със сетни сили изби.

Стражът на скандинавците продължи да демонстрира класа, след като първо спаси изстрел на Пеле с глава, а в продължението на първата част Алесандро Флоренци отправи удар от 22 м точно до лявата греда, но Ниланд отново отрази.

През втората част головите положения значително намаляха и в 62-ата минута Едер се опита да финтира Ниланд, за да излезе на празна врата, но стражът успя да избие топката от краката му.

До 64-ата минута предимството на Италия беше смазващо – 12 срещу 1 изстрела, но резултатът беше 1:0 за Норвегия. В 72-ата минута Антонио Конте предприе мерки, след като извади от игра Андреа Бардзали, а на негово място вкара Антонио Кандрева.

Това даде резултат и малко след това домакините изравниха. Защитата на скандинавците допусна фрапантна грешка, при която подари топката на Флоренци и от близко разстояние нападателят нямаше как да сбърка за 1:1.

10 минути преди края гол на Кандрева беше отменен заради засада, но в 82-ата минута логиката възтържествува, след като Италия поведе. Тогава Флоренци намери Пеле, който с перфектен удар покрай дясната греда оформи крайния резултат – 2:1 за Италия.

Италия – Норвегия 2:1

0:1 Тетей (23)
1:1 Флоренци (74)
2:1 Пеле (82)

Съставът на Италия: Буфон, Дармиан, Бардзали (72-Кандрева), Бонучи, Киелини, Де илио, Сориано, Монтоливо (68-Бертолачи), Флоренци, Едер (62-Джовинко), Пеле