Хърватия победи с 1:0 като гост Малта в мач от група Н и в последния момент успя да си осигури директно участие на Европейското първенство във Франция догодина.

С успеха "шахматистите" завършиха на 2-ро място в нашата група с 20 точки, с една повече от Норвегия, чийто състав загуби с 1:2 визитата си на Италия и ще трябва да играе бараж, за да стигне до финалите на шампионата на Стария континент. Успехът за балканците донесе футболистът на Интер Иван Перишич с гол в 25-ата минута.

През цялата среща Хърватия диктуваше събитията на терена и още в 12-ата пред Калинич се откри добър шанс да открие резултата след хубав пас на Иван Перишич, но нападателят на Фиорентина не уцели вратата. В 25-ата минута обаче гостите поведоха. Перишич получи топката на границата на наказателното поле, стреля от воле в далечния ъгъл, с което не остави шансове на вратаря за 1:0.

До края на полувремето на два пъти Клейтън Файла се опита да застраши хърватите. Първо негов шут беше блокиран, а след това отправи удар от 35 м, но над вратата. След почивката "шахматистите" продължиха да бъдат по-добрият отбор на терена и Перишич отново направи няколко пропуска, но в крайна сметка те не натежаха и хърватите спечелиха заслужено.

Съставът на Хърватия: Субашич, Баделя, Сърна, Чорлука, Вида, Пиравич, Калинич (60-Крамарич), Ковачич, Ракитич (77-Брозович), Перишич, Пяча (83-Олич)