Пристрастените към секса гости на Евро 2016 ще се наложи да помислят два пъти, преди да си разкопчeят ципа на панталона това лято. Футболните фенове ще бъдат изложени на сериозен риск от зарази, предавани по полов път, предупреждават британските и френските медии, цитирани от "7 дни спорт". 

Известно е, че европейското първенство е един от най-очакваните футболни турнири. Англия храни големи надежди за успех. За Уелс и Северна Ирландия това е първи голям турнир, а Република Ирландия очаква с нескрит интерес сблъсъка с Италия. Ако придружаващите ги фенове обаче решат да прекарат нощта с компаньонка, на сутринта най-вероятно ги чака неприятна изненада, предупреждава Европейският център за защита и контрол на болестите. "Във Франция отново се завръща "френската болест", разтръби в. "Паризиен". Сифилисът - ужасяваща инфекция, която може да причини рани и обриви върху пениса, водещи до слепота и дори сърдечни удари, е отново в Европа, предупреждава центърът. 

Франция отбелязва бум на сифилис с ръст над 50% в сравнение с 2010 г. - 1332 случая. Широко разпространена е и друга ужасяваща зараза, предавана сексуално - гонореята - с 5096 случая за същия период. Тя причинява подуване на члена, парещо усещане при уриниране и промяна цвета на урината. Подобни са също спинът, хламидиите (377 случая, причиняват подуване на тестисите и прави жените ялови) и др. 

Английските фенове вече получиха предупреждение относно десетките нелегални бардаци, рекламирани онлайн в Марсилия, където Трите лъва ще срещнат Русия. 

Говорител на центъра заяви: "Завръщането на сифилиса в много европейски страни се свързва обикновено с промени в сексуалното поведение. Рекламирането на безопасен секс и увеличаване на тестовете сред рисковите групи е от съществено значение за предотвратяване на случаите. Компликациите в по-късните стадии на заразяване със сифилис могат да бъдат редуцирани чрез ранни диагнози". 

Според в. "Паризиен" във Франция се завръща болестта, за победата над която френските доктори обявиха през 2000 г. Миналата година обаче в страната бяха регистрирани 500 нови носители на сифилис. "Тази коварна болест се оказва идиотско напомняне за романите от минали векове" - пише медицинският сайт pourquoidocteur.fr. И припомня, че през 2000 г. сифилисът бил изключен от списъка на болестите, за които трябвало задължително да се съобщава, защото броят на случаите клонял към нула.

"Противно на всички очаквания обаче сифилисът, разпространяван от бактерията Treponema Pallidum, се завърна във Франция в момента на обявяване на победата над него, и от този момент се забелязва постоянен ръст на заболелите" - коментира пред изданието д-р Флоранс Лот от министерството. "Льо Паризиен" привежда и историческа справка. През 1860 г. сифилисът е убил 120 000 души във Франция. Дълго време смъртоносният вирус бил неразривно свързан със знаменити представители.

Ги дьо Мопасан, например, умира на 42 г., поразен от паралич, предизвикан от недоизлекувания преди 16 г. сифилис. Като демократично заболяване, сифилисът не пожалил и кралските покои: през 1547 г. той убил Франциск I на 53 г., като в същото време убил още куп поети и писатели, например Бодлер, Рембо, Флобер, художници като Гоген и Тулуз Лотрек, музиканти като Моцарт, Бетовен, Паганини, Шуберт, Шуман и т.н.

Така че няма как да заобиколи непредпазливите футболни фенове.