Мащабно учение за предотвратяване на терористични действия по време на Европейското първенство по футбол се състоя снощи на стадион "Парк олемпик" в предградие на френския град Лион, предаде ТАСС, позовавайки се на управата на стадиона и управлението за сигурност в департамент Рон. 

Според сценария преди мача Украйна-Северна Ирландия двама атентатори се самовзривяват на северния вход на стадиона, при което загиват 10 и биват ранени 80 души. Зрителите изпадат в паника, а охраната на стадиона, полицията и жандармерията вземат мерки за овладяването й.

В отработването на ситуацията участваха представители на силовите министерства, в това число военни, медици, противопожарни и спасителни служби. Според в. "Монд" в учението са участвали няколкостотин души, включително служители на кметството на Лион и близките градове, сътрудници на УЕФА, френските железници, лионското летище.

Според префектурата в Лион особено внимание е било отделено на действията на полицията и жандармерията по осигуряване на контрол върху зоната на атентата, и главно блокирането й, за да не се допусне проникване на други терористи.

Радио "Франс енфо" отбеляза, че учението е дало възможност да се провери работата на всички механизми за обезпечаване на сигурността и координирането на действията на всички служби и ведомства.
Евро 2016 се открива на 10 юни и ще продължи до 10 юли.