Сърцатият защитник на хърватския национален отбор по футбол Ведран Чорлука ще влезе в музея на европейската футболна федерация. Това обявиха от УЕФА.

Той ще бъде записан в историята на футбола на Стария континент като първия футболист, играл с плувна шапка. Това му се наложи, след като още в първия мач от групите срещу Турция (1:0) той отнесе лакът и от главата му шурна кръв. По време на двубоя превръзката му бе сменена три пъти.

В следващия двубой срещу Чехия (2:2) той излезе с плувната шапка, за да стяга бинтовете му и да не личи кръвта. Сега той и останалите хървати са напълно готови за двубоя с Португалия на 1/8 финалите. Всички в състава са напълно здрави, като същото важи и за португалците.

Чорлука си намери още едно специално място благодарение на Евро 2016. Той влезе в мислите и сърцата на две португалски журналистки. Операторката Мара Нунеш и репортерката Джанет Фразао ахнаха по защитника.

Нежният екип на португалската телевизия "CM" са изпратени на Евро 2016. А когато бяха запитани от хърватските им колеги кой е най-красивият в отбора на "шахматистите", и двете отговориха, че това е Чорлука.

Междувременно пък халфът "Интер" Иван Перишич бе определен за хърватския супермен от медиите в страната. След втория мач в групите стана ясно, че "шахматистите" са си осигурили място на 1/8 финала. Тогава селекционерът на отбора Анте Чачич попитал Перишич дали иска да си почине.

"Искам да играя, имам сили затова", бил отговорът на халфа. В мача с Испания (2:1) той показа огромна класа, като дори вкара победния гол. След което се съблече, а пресата в Хърватия се удиви на изваяното му тяло. "Силен, бърз, яростен - това е Перишич, нашият супермен", написаха медиите. Според тях затова в момента най-големите отбори в света се оглеждат за него.