Гледаме странно европейско първенство. Дебютантите се посипват със слава. Нито един от рекордните 24 отбора не спечели и трите си мача в предварителните групи. В 36-те двубоя много повече се говореше за скука, отколкото за атракция. Според статистиките гледаме една от най-яловите битки на Стария континент от 1980 г. Причината са отбелязаните едва 1,92 гола средно на мач. Но все пак героите са налице и са все познати лица.

В първите 2 мача на Португалия суперзвездата Кристиано Роналдо сивееше, караше се, дразнеше. В третия вкара два гола, за да класира родината си на осминафинал. Роналдо е абсолютен №1 по удари към противниковата врата в турнира - 30. Португалецът има точно 3 пъти повече от най-скъпия в Англия - белгиеца Кевин де Брюин (10). Между тях е авторът на 3 попадения досега Гарет Бейл със 17 удара.

Роналдо сам е е стрелял по-често към вратата от целите отбори на 8 държави - Албания (29), Чехия (26), Словакия (26), Турция (26), Италия (25), Исландия (23), Швеция (23) и Северна Ирландия (17). Само че Роналдо трябва да се примири и с трето място. Само 7 от ударите му са били в рамката на вратата, докато на Бейл - 12.

Когато говорим за Майстора на паса, отново стигаме до футболист на „Реал“ (Мадрид), триумфирал в Шампионската лига на 28 май. Германецът Тони Кроос е подал точно 323 пъти на Евро 2016. И това е повече от целия отбор на Северна Ирландия в директния трети мач от групата, спечелен с 1:0 от световните шампиони. Неочаквано втори в класацията по пасове е швейцарецът Гранит Джака (281), а трети е испанският маестро Андрес Иниеста (264). Испанците обаче доминират в тази категория, класирайки 5 играчи в Топ 10. Освен Иниеста там са Серхио Рамос (248), Серхио Бускетс (239), Сеск Фабрегас (210) и Жорди Алба (200).

Гарет Бейл се изравни с Христо Стоичков, вкарвайки 3 гола в 3 мача от групите. Лидер е обаче в друга категория, по нападателни рейдове - 13 пъти уелската звезда е атакувал самостоятелно противника. След него изостават белгиецът Еден Азар и словакът Владимир Вайс с по 10. Бейл е на първо място и при голмайсторите. Освен него 3 гола има на сметката си и испанското острие Алваро Мората.

Атаката и головете са солта на футбола, но трябва и защита. В класацията по шпагати на първо място е хърватският капитан - ветеранът Дарио Сърна. Неостаряващият майстор на свободните удари има 10 точки в тази ранглиста. Но не е сам. Колкото него са записали Рикардо Родригес (Швейцария), Кристиан Сапунару (Румъния) и Оливър Норууд (Северна Ирландия).

Джеймс Честър, една от звездите на сензацията Уелс, оглавява класацията по най-много пресечени пасове - 13. Толкова има и белгиецът Томас Вермален.

Материал на "Труд"