Полша е първият четвъртфиналист на Евро 2016, побеждавайки Швейцария с 6:5 след изпълнение на дузпи в осминафинален сблъсък на европейското първенство по футбол, игран на стадион"Жофроа Гишар" в Сент Етиен. 

Галерия

"Дружина полска" тотално надигра своя противник през първото полувреме, но три сериозни пропуска направи Милик. В 39-ата минута все пак натискът на поляците даде резултат и оставеният непокрит Блашчиковски реализира след хубав пробив отляво на Гросицки.

През второто полувреме поляците станаха по-пасивни и позволиха на своя противник да вземе инициативата. Четвърт час преди края Фабиански спаси по изумителен начин с една ръка удар на Родригес от фаул, а после Сеферович нацели напречната греда!

В 82-ата минута Швейцария стигна до заслуженото изравняване на резултата след гол-красавец на Джердан Шакири, който отбеляза с ефектна задна ножица от границата на наказателното поле.

В продълженията двата отбора не стигнаха до нови попадения и трябваше да решат спора с изпълнение на дузпи. Там Джака пропусна за Швейцария и прати противника на 1/4-финал.

Противник на поляците там ще бъде победителят от мача Хърватия - Португалия, който ще бъде предаван пряко в Gol.bg от 22.00 часа.


Двата отбора започнаха вихрено и се захапаха още на старта. Още в 20-ата секунда Джору върна слабо към вратаря си и Ян Зомер беше принуден влезе в краката на Левандовски за спорна топка в пеналта. Аркадиуш Милик получи златен шанс, но нападателят стреля над целта с левия крак от петнайсетина метра!

Играта се водеше почти изцяло в половината на "кръстоносците", които не можеха да си поемат глътка въздух в първите минути на срещата. Роберт Левандовски пробва подаване отляво, но беше блокиран, а след това Зомер улови спокойно удара с глава на Милик.

Преди да изминат десетина минути игра и Швейцария показа зъби. Джемаили прати топката в мрежата, но от нейната външна страна! Той получи пас от Джердан Шакири, но ъгълът за стрелба беше прекалено малък.

В средата на първото полувреме Милик и Мачински отправиха нови неточни изстрели, затвърждавайки тенденцията Полша да изпитва трудности в нанасянето на точни удари. В същото време обаче момчетата на Адам Навалка категорично надиграваха своя противник и задържаха топката в неговата половина.

Последваха два неточни удара и за момчетата на Владимир Петкович. Първо Джемаили стреля много високо с глава при изпълнение на корнер, а след това Рикардо Родригес прати кълбото покрай дясната греда.

Преди да изтече половин час игра Криховяк изскочи зад защитата на противника при изпълнение на корнер, но би много неточно с глава. Малко след това Гросицки би от движение над вратата, за да се стигне и до третия пропуск на Милик в мача.

В 39-ата минута Полша най-после откри резултата напълно заслужено. Всичко започна от Гросицки, който атакува отляво и топката стигна до оставения напълно непокрит отдясно Якуб Блашчиковски. Той отправи точен удар по земя и реализира втория си гол на Евро 2016.

В първите секунди на второто полувреме подаване на Шакири в наказателното поле беше пресечено, а след това Милик изчисти пред голлинията на своята врата. На отсрещната врата Роберт Левандовски най-после отправи удар, но в ръцете на Зомер.

Още в следващата си атака швейцарците отправиха много опасен изстрел чрез Джердан Шакири, но кълбото беше насочено в обсега на Фабиански, успял да боксира.  Възпитаниците на Адам Навалка отвърнаха с много опасен снаряд на Блашчиковски, но той беше спасен.

Последваха минути с повече физически единоборства, които доведоха до нарушения и до първите жълти картони в срещата. В същото време поляците рязко намалиха оборотите и оставяха играта да се води в тяхната половина.

Двайсетина минути преди края на редовното време Лукаш Пишчек отправи един от редките удари за тима си след паузата, но топката мина доволно над целта.

В 73-ата минута Родригес и Фабиански обраха овациите с прекрасни изпълнения! Швейцарецът стреля майсторски от фаул и насочи кълбото в горния десен ъгъл, но Фабиански спаси по феноменален начин с една ръка!

Натискът на "кръстоносците" стана още по-свиреп и шест минути по-късно Харис Сеферович се опита да строши напречната греда след изстрел с левия крак!

В 82-ата минута смелата игра на швейцарците даде резултат и те изравниха с гол-бижу на Джердан Шакири. Дребосъкът получи на границата на наказателното поле и реализира с ефектна задна ножица, като топката се отби в страничната греда и посети мрежата зад Фабиански.

До края на редовното време и двата отбора не стигнаха до нови положения, влизайки в две продължения по 15 минути. Съперниците обаче твърде внимателни и почти не създаваха опасни положения.

Джердан Шакири се опита да повтори шедьовъра си, но стреля над гредата, а в 113-а минута Дердиок излезе на прекрасна позиция, но Фабиански го отказа с чудесно спасяване.

Пет минути след това отново Дердиок успя да се вклини в отбраната на поляците, но успя съвсем леко да отклони топката и не затрудни вратаря. На отсрещната врата Пишчек внесе кратък смут, но бранителите в червено се справиха.

Логично се стигна до изпълнение на дузпи, в които единствено лидерът на "кръстоносците" Гранит Джака направи пропуск.

 

Швейцария - Полша 1:1 в редовното време, 4:5 при дузпите

0:1 Якуб Блашчиковски - 39'

1:1 Джердан Шакири - 82'

 

При дузпите:

1:0 Лихтщайнер вкарва в средата!

1:1 Левандовски вкарва вдясно!

1:1 Джака ПРОПУСКА! Стреля покрай лявата греда!

1:2 Милик вкарва! Зомер докосва топката, но тя влиза във вратата!

2:2 Шакири вкарва с лекота вдясно!

2:3 Глик вкарва в левия ъгъл!

3:3 Шер вкарва в десния ъгъл!

3:4 Блашчиковски вкарва в десния ъгъл!

4:4 Родригес вкарва в левия ъгъл!

4:5 Криховяк вкарва със зверски шут и праща Полша на 1/4-финал!!!


Швейцария: Зомер, Лихтщайнер, Родригес, Джору, Шер, Джака, Бехрами (Фернандес - 77'), Джемаили (Емболо - 58'), Шакири, Сеферович, Мехмеди (Дердиок - 70')

Полша: Фабиански, Паздан, Йеджейчик, Глик, Пишчек, Мачински (Водловиец - 101'), Криховяк, Гросицки (Пешко - 104'), Блашчиковски, Милик, Левандовски

 

Как се разви мачът по минути, ВИЖТЕ ТУК!