Уелс - Северна Ирландия, осминафинален мач на европейското първенство по футбол. Стадион "Парк де Пренс" в Париж, 19.00 часа българско време, пряко в Gol.bg.

Вероятни състави:

Уелс: Хенеси, Честър, А. Уилямс, Дейвис, Гънтър, Рамзи, Алън, Ледли, Тейлър, Бейл, Робсън-Кану

Северна Ирландия: МакГавън, Хюз, МакАули, Каткарт, Еванс, Уорд, Дейвис, Норууд, Далас, Уошингтън, Лафърти

Дайте вашата прогноза за мача ТУК и спечелете страхотни награди!


Прогноза на Gol.bg:

Двата абсолютни дебютанта на европейски финали ще спорят един срещу друг за историческо място на четвъртфиналите. За уелсците това е втори изцяло британски сблъсък, след като те изпуснаха Англия и загубиха с 1:2 в груповата фаза.

Северна Ирландия успя да се промъкне напред от група с Германия и Полша, макар да загуби минимално от този противници. Бойният дух на считаният за аутсайдер отбор със сигурност може да се окаже големият им коз в двубоя тази вечер.

Това е повторение на приятелската среща от март, завършила 1:1 в Кардиф. В исторически план Уелс води с 46:27 победи в изиграните 98 мача, при голова разлика 202:135 в своя полза. Северноирландците нямат победа в последните осем мача срещу този противник, постигайки четири ремита.

Двата тима са се срещали само веднъж в квалификации за европейски финали. Това се случва през 1968 година, когато Уелс печели с 2:0 у дома, докато първият мач приключва без попадения.

Голямото предимство за символичните домакини е Гарет Бейл, който е голмайстор в турнира, разписвайки се във всеки мач в груповата фаза. В квалификациите той вкара 7 от 11-те гола за отбора си и записа две асистенции. Това означава, че асът на Реал Мадрид е взел пряко участие в 82% от головете на националния отбор.

Най-големият успех на Северна Ирландия е достигнатия четвъртфинал на Мондиал 1958, който приключва с победа 4:0 за Франция. Любопитното е, че същото важи за уелсците, но те отпадат доста по-достойно - с 0:1 от бъдещия световен първенец Бразилия.

 

Резултат:  Уелс - Северна Ирландия 1:0