Галерия

Домакинът Франция се класира на 1/4-финалите на Евро 2016, след като на стадион "Олимпик" в Лион обърна с 2:1 Ирландия в зрелищен мач.

Островитяните поведоха в резултата още във 2-ата минута, когато Роби Брейди реализира отсъдената за нарушение на Пол Погба срещу Шейн Лонг дузпа. До края на полувремето гостите задържаха преднината си, но след почивката Антоан Гризман се развихри и спаси "петлите". Той изравни в 58-ата минута, а малко след това направи пълен обрат. В 66-ата минута Гризман изкара и директен червен картон на Шейн Дъфи и до края на мача французите бяха пълни господари на терена.

В спор за място на 1/2-финалите те ще срещнат победителя от двойката Англия – Исландия. Лошата новина за Дидие Дешан, е че за следващата фаза няма да може да разчита на твърдите титуляри Адил Рами и Н’Голо Канте заради натрупани жълти картони.

Селекционерът на "петлите" заложи на всичко най-добро, с което разполага, начело с големите си звезди Пол Погба и Гризман. Именно със същия състав той започна мача на шампионата на Стария континент при успеха с 2:1 над Румъния в Париж. За островитяните на скамейката пък останаха легендите Джон О’Шей и Роби Кийн, а атака поведе Лонг.

Прогнозирайте срещите от Евро 2016 ТУК и спечелете награди!


Мачът започна мечтано за гостите! Още не беше изтекла и 1-ата минута, когато "зелените" организираха бърза контра, при която Погба задържа отзад Лонг в наказателното поле. Главният съдия от Италия Никола Рицоли беше на сантиметри от ситуацията и без да се замисля посочи бялата точка. Зад топката застана Брейди, който стреля в долния ляв ъгъл, Лорис се метна в другия, топката удари страничната греда и влетя в мрежата за 1:0!

Франция веднага хвърли всичко в атака и в 8-ата минута Пайе стреля от фаул от ъгъла на наказателното поле, но право в ръцете на вратаря. Секунди след това Погба и Гризман показаха защо са толкова ценени в родината си. Халфът на Ювентус се подигра с двама футболисти на Ирландия на лявото крило, центрира перфектно и връхлитащият Гризман засече с глава, но над вратата.

После асът на Атлетико Мадрид  центрира чудесно, но точно преди Жиру да нанесе решаващия удар, Дъфи изчисти в корнер, след който островитяните отново се справиха. След почти 20 минути игра Пайе намери Гризман от фаул, седмицата стреля с глава с гръб към вратата от трудна позиция, но отново не затрудни Рандолф.

Интересни моменти не липсваха и пред другата врата. В средата на полувремето Мърфи шутира от пеналта, Лорис се разтегна максимално и със сетни сили успя да предотврати втори гол за гостите. В следващите минути грубата игра взе превес и интересните моменти липсваха. В самия край на полувремето Ирландия отново беше близо до второ попадение. При подаване от фаул, Дъфи надскочи всички и засече с глава към далечния ъгъл на вратата, но топката излезе в аут.

В продължението Пайе и Гризман пропуснаха да изравнят. Двамата се озоваха на чисти позиции и шутираха последователно, но ирландските футболисти действаха саможертвено и спряха пътя на топката. На почивката Дидие Дешан взе мерки и извади от игра Канте за сметка на далеч по-офанзивния Коман.

Това раздвижи атаката на Франция в предни позиции и три минути след подновяването на играта късметът покри гостите. Тогава Пайе центрира от фаул, Погба отклони към връхлитащия Кошчелни, който стреля с глава от непосредствена близост, но покрай целта. Минути след това Матюиди отправи мощен удар от около 30 м, но Рандолф показа класа и спаси. Така се стигна до 58-ата минута, когато логичното се случи и резултатът беше изравнен. Саня направи двойно подаване с Гризман, нападателят бе оставен непокрит на точката за дузпата и с глава хвърли в екстаз препълнените трибуни за 1:1!

Секунди след това звездата на Атлетико направи пълен обрат! Жиру беше намерен с дълъг пас, пребори се с двама защитници и с глава свали към Гризман на границата на пеналта. Седмицата напредна и с удар по земя за втори път в мача матира Рандолф – 2:1 за Франция! В 66-ата минута двубоят напрактика приключи.

Гризман се отскубна сам срещу вратаря и Шейн Дъфи го спъна отзад на границата на вратата. Рицоли показа директен червен картон на защитника, а от последвалия фаул седмицата на "петлите" уцели стената. До края резервата Жиняк можеше да сложи точка на спора след великолепен удар, който се отби в напречната греда, а в продължението на мача Гризман изпусна сам срещу вратаря.

ПРОСЛЕДЕТЕ РАЗВОЯ НА МАЧА ПО МИНУТИ ТУК!

Франция – Ирландия 2:1

Голмайстори:

0:1 Брейди (2-д)
2:1 Гризман (58, 61)

Франция: Лорис; Саня, Рами, Кошчелни, Евра; Погба, Канте (46-Коман), Матюиди; Гризман, Пайе; Жиру (73-Жиняк)
Селекционер: Дидие Дешан

Ирландия: Рандълф; Коулман, Киоуг, Дъфи, МакКарти (68-Хулахан), Уорд, Брейди, Хендрик, Мърфи (65-Уолтърс), МакЛийн (68-Джон О’Шей), Лонг
Селекционер: Мартин О'Нийл

Лион, ст.: "Олимпик"
Съдия: Никола Рицоли (Италия)
Жълти картони: Канте, Рами (Франция); Коулман, Хендрик, Лонг (Ирландия)
Червен картон: Дъфи 66’ (Ирландия)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/BIg_A_R1o2U" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>