Галерия

Голяма Италия се класира на 1/4-финалите на Евро 2016, след като на "Стад дьо Франс" в Париж победи с 2:0 Испания и по този начин сложи край на господството на "Ла Фурия" на Стария континент.

Головете в мача отбелязаха централният защитник Джорджо Киелини в средата на първото полувреме и Грациано Пеле в 91-ата минута. "Адзурите" диктуваха събитията на терена през по-голямата част от времето, но Давид де Хеа се отлични с няколко страхотни намеси. Испанците се разиграха чак след 70-ата минута, когато и другият вратар Джанлуиджи Буфон на няколко пъти демонстрира високата си класа.

По този начин Италия отмъсти на иберийците за загубения с 0:4 финал през 2012 година, както и за елиминирането през 2008 г., когато испанците се наложиха на 1/4-финалите след изпълнение на дузпи. В спор за място на 1/2-финалите Италия ще срещне големия фаворит Германия, като добрата новина за "сините" е, че нито един от застрашените от наказание титулярни футболисти не получи жълт картон. Мачът между двата колоса ще се играе в събота от 22.00 часа българско време.

Антонио Конте очаквано заложи на вратата на капитана си Буфон, а пред него действа "стената", съставена от Леонардо Бонучи, Андреа Бардзали и Киелини. Атаката на иберийците поведе бившият съотборник на четиримата в Ювентус – Алваро Мората, подпомаган от Давид Силва и Нолито.

Прогнозирайте срещите от Евро 2016 ТУК и спечелете награди!
 


"Адзурите" започнаха мача по-настървено и още в началото организираха две бързи атаки по крилата, които завършиха без проблеми за Де Хеа и той спокойно улови топката. След 6 минути игра Италия направи контра, при която Де Шильо намери непокрития Едер на границата на наказателното поле, но нападателят не успя да отправи хубав изстрел.

120 секунди по-късно възпитаниците на Конте създадоха първата реална опасност в мача. Тогава Флоренци центрира от фаул, Пеле надскочи всички и засече с глава, но Де Хеа плонжира и с една ръка изби в корнер, след който Пике изчисти.

След 10 минути игра Италия отново имаше шанс за открие резултата. Флоренци центрира отдясно, Едер свали с глава към Джакерини, който стреля със задна ножица, но в страничния стълб. При атака обаче е имало и фаул, който главният съдия от Турция Джунейт Чакър маркира. В средата на полувремето четирикратният световен шампион пропусна ново положение. Де Шильо проби отляво и центрира, Алба леко отклони топката, Пароло все пак успя да стреля с глава, но извън целта.

Италианците продължиха да диктуват събитията на терена и след половин час игра най-активният на терена Де Шильо за пореден път центрира, този път във вратарското поле и милиметри разделиха  Рамос от автогол. Той обаче правилно рискува, тъй като зад гърба му дебнеше Пеле.

Така се стигна до 33-ата минута, когато логичното се случи и Италия поведе. Едер отправи страхотен шут от фаул, Де Хеа изби, но връхлитащият Джакерини се добра до топката. Той обаче не успя да вкара отблизо, но кълбото се озова в Киелини, който с коляно буквално го добута във вратата за 1:0!

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/E9VdiltN_cE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

В самия край на полувремето Италия беше близо до втори гол след мълниеносна контра. Джакерини получи, овладя на удобния си десен крак и шутира точно под гредата, но Де Хеа показа чудесен рефлекс и изби.

На почивката Дел Боске взе мерки и изкара слабия Нолито за сметка на опитния Аруц Адуриц. Това леко раздвижи играта на испанците в предни позиции и втората част започна с опасност пред Буфон. Мората се измъкна и стреля с глава, но най-добрият вратар на планетата се беше пласирал отлично и улови.

В 55-ата минута Едер пропусна чудесна възможност да удвои преднината на "адзурите" след контра като по учебник. Пеле изведе с едно докосване съотборника си очи в очи с Де Хеа и Едер отправи удар по земя, който вратарят на Испания успя да избие със сетни сили.

В следващите минута Италия се прибра в половината си, но в 62-ата минута отново пропусна великолепен шанс за втори гол. Де Шильо навлезе в наказателното поле и подаде по земя, Де Хеа изпусна топката във вратарското поле, но там нямаше кой да я засече.

"Ла Фурия" организира първата си хубава атака чак в 70-ата минута, когато Иниеста пропусна за Адуриц пред наказателното поле, нападателят стреля в далечния ъгъл, но покрай вратата. В 75-ата минута Иниеста отправи истински снаряд от воле под гредата, но живата легенда Буфон успя да избие. Секунди след това и Пике шутира с всичка сила, но отново капитанът на Италия беше на мястото си.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/vYrRfvnUepU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

До края Буфон пак спаси много опасен шут, този път на Пике, а в продължението Пеле оформи крайния резултат след невероятна контра и чудесен завърващ удар.

Проследете развоя на мача по минути тук!

Италия – Испания 2:0

Голмайстори:

1:0 Киелини (33)
2:0 Пеле (90)

Италия: Буфон; Бардзали, Бонучи, Киелини; Флоренци (84-Дармиан), Пароло,Де Роси (53-Мота), Джакерини, Де Шилио; Пеле, Едер (82-Инсинье)
Селекционер: Антонио Конте

Испания: Де Хеа; Хуанфран, Пике, Рамос, Алба; Фабрегас, Бускетс, Иниеста; Силва, Мората, Нолито (46-Адуриц, 82-Педро)
Селекционер: Висенте дел Боске

Париж, "Стад дьо Франс"
Съдия: Джунейт Чакър, Турция
Жълти картони: Де Шильо, Пеле, Мота (Италия), Нолито (Испания)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/9Dv20-zXeVY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>