Под знака на “Репсол Хонда” премина първият тренировъчен ден преди неделната надпревара за Голямата награда на Япония – 15-ти кръг от шампионата при най-бързите мотоциклетисти – Мото ГП.

Под мрачното небе на култовото трасе “Мотеги” пилотите на заводския тим на “Хонда” бяха с класа над останалите си конкуренти, като между другото няма как да не отбележим и изненадващо добрите времена на Ники Хейдън от отбора на “Дукати”.

В първата сесия временният водач в генералното класиране Кейси Стонър бе най-бърз с време от 1:47.289 мин., като на три десети от него остана съотборникът му Андреа Довициозо.

С трето време свободната тренировка завърши именно Ники Хейдън, като изоставането му от австралиеца бе по-малко от половин секунда.

Във втората сесия облаците се сгъстиха още повече, но все пак не заваля, което позволи на Дани Педроса да завърти най-бързата си обиколка и да изпревари колегите си от “Репсол Хонда” Кейси Стонър и Андреа Довициозо.

Четвърти този път се нареди Марко Симончели, а в челната шестица успяха да попаднат Хорхе Лоренцо и Ники Хейдън.

7-кратният световен шампион Валентино Роси не бе доволен от нововъведенията в предната част на шасито и съответно даде 10-о и 8-о време в тренировките, като изоставането му бе с повече от секунда.

Утре рано сутринта се квалификациите за място, а в неделя от 9.00 часа българско време е самият старт.

Класиране във втората свободна тренировка:

пилот отбор време
1. Дани Педроса Репсол/Хонда 1:46.790
2. Кейси Стонър Репсол/Хонда  + 0.054
3. Андреа Довициозо Репсол/Хонда  + 0.162
4. Марко Симончели Хонда/Гресини  + 0.398
5. Хорхе Лоренцо Ямаха  + 0.520
6. Ники Хейдън Дукати  + 0.591
7. Хироши Аояма Хонда/Гресини  + 0.995
8. Валентино Роси Дукати  + 1.185
9. Ектор Барбера Аспар  + 1.265
10. Колин Едуардс Ямаха Тех 3  + 1.286