Дженсън Бътън даде сериозна заявка, че ще се бори за титлата във Формула 1 през този сезон. Пилотът на Макларън направи безгрешно състезание за Гран При на Австралия и спечели доминантна победа.

Втори зад него остана световният шампион Себастиян Фетел, който се възползва от излизане на кола за сигурност и успя да изпревари другия пилот на Макларън Люис Хамилтън.

Четвърти завърши Марк Уебър, който също се облагодетелства от колата за сигурност и изпревари Фернандо Алонсо. Дори и 5-то място обаче бе малък подвиг от страна на пилота на Ферари, който стартира едва от 12-та позиция.

На другия полюс обаче бе настроението в отбора на Мерцедес. Михаел Шумахер, от когото имаше очаквания за добро представяне, отпадна в началото на състезанието, а Нико Росберг завърши едва 12-ти.

Повторният дебют на Кими Райконен бе със смесени чувства. През почти цялото състезание финландецът кара във втората половина на колоната. Все пак на самия финал в последния завой той успя да изпревари Серхио Перес и завърши 7-ми.



На старта лидерите Дженсън Бътън и Люис Хамилтън запазиха позициите, но отзад Роман Грожан стартира лошо и бе изпреварен не само от Михаел Шумахер, но и от Нико Росберг, и Себастиян Фетел.

Най-добрия старт бе на пилотите на Ферари. Фернандо Алонсо от 12-то се изстреля на 8-мо място, а Фелипе Маса от 16-то стигна до 10-то място.

Във втората обиколка Фетел успя да изпревари Нико Росберг за 4-то място.

Обиколка по-късно Роман Грожан бе застигнат от още по-лош късмет, тъй като при опит да го изпревари Пастор Малдонадо го удари, счупи окачването на предната му дясна гума и пилотът на Лотус излетя от пистата и напусна състезанието.

Така редът в този момент бе Бътън, Хамилтън, Шумахер, Фетел, Росберг, Алонсо, Малдонадо, Уебър, Маса, Кобаяши. Младият пилот на Уилямс обаче допусна грешка и бе изпреварен от Уебър и Маса. Фелипе Маса пък го изпревари с чиста маневра.

Отпред Бътън бе отворил преднина от няколко секунди пред Люис Хамилтън, а на няколко секунди по-назад Михаел Шумахер удържаше натиска на Себастиян Фетел. В 12-та обиколка обаче пилотът на Мерцедес загуби управление над болида си, мина напряко през един завой и продължи с доста бавно темпо. Той се прибра в бокса, а по-късно стана ясно, че има проблем със скоростната кутия.

Така Фетел вече имаше чиста писта пред себе си, но дистанцията до Хамилтън вече бе цели 10 секунди.

Пръв за редовното си спиране в бокса влезе Маса в 12-та обиколка. Обиколка по-късно го последва Росберг, а след още една обиколка това стори Алонсо. След връщането си на пистата испанецът успя да мине пред пилота на Мерцедес.

В 17-та обиколка едновременно в бокса влязоха лидерът Бътън и третият Фетел. Обиколка по-късно това направи и вторият Хамилтън, като очаквано нямаше размествания на позициите. Фетел обаче се бе приближил доста до Хамилтън и бе само на 2 секунди зад него.

Фернандо Алонсо също бе наваксал изоставането си и бе на три секунди зад Фетел. Испанецът обаче бе зад Серхио Перес, който все още не бе влизал в бокса и започна да губи време. Три обиколки по-късно Алонсо успя да изпревари Перес, но вече бе загубил малко време. После и темпото му спадна и изостана на 8 секунди от Фетел.

Междувременно Кими Райконен се бе добрал до 9-то място и дори изпревари хубаво Фелипе Маса за 8-та позиция.
 
В 35-та обиколка пръв от лидерите за второто си спиране влезе Фернандо Алонсо. Обиколка по-късно това направиха пилотите на Макларън Бътън и Хамилтън.

Непосредствено след това обаче повреда в колата на Витали Петров причини излизане на кола за сигурност. Себастиян Фетел очаквано реагира с мигновено влизане в бокса и благодарение на това успя да изпревари Хамилтън за 2-то място. Фернандо Алонсо пък загуби позиция от Марк Уебър.

След подновяване на състезанието Бътън се изстреля напред и дръпна с три секунди пред Фетел. Хамилтън бе близо зад германеца, но без да го притеснява. Единственото разместване бе за 9-то място, където Кобаяши успя да изпревари Райконен.

Постепенно пилотите на челните позиции се разкъсаха, като единствената битка бе между Фернандо Алонсо и Пастор Малдонадо за 5-то място. Отзад в колоната имаше още една битка между Ферари и Уилямс и тя доведе до инцидент между сънародниците Фелипе Маса и Бруно Сена. Пилотът на Ферари удари колегата си от Уилямс и двамата излязоха от пистата. Маса счупи спойлер и се прибра в бокса без да продължи. Сена обаче само смени гуми и продължи да се състезава.

В самия край направилият отлично състезание Пастор Малдонадо провали всичко, тъй като притискайки Алонсо за 5-то място допусна грешка, завъртя се и разби болида си в стените до пистата.


       

Пилот: Отбор: Време:
1 Дженсън Бътън Макларън 1ч.34:09.565
2 Себастиан Фетел Ред Бул + 2.100
3 Люис Хамилтън Макларън + 4.000
4 Марк Уебър Ред Бул + 4.500
5 Фернандо Алонсо Ферари + 21.500
6 Камуи Кобаяши Заубер + 36.700
7 Кими Райконен Лотус + 38.000
8 Серхио Перес Заубер + 39.400
9 Даниел Рикардо Торо Росо + 39.500
10 Пол ди Реста Форс Индия + 39.700
11 Жан-Ерик Верн Торо Росо + 39.800
12 Нико Росберг Мерцедес + 57.600
13 Пастор Малдонадо Уилямс + 1 об.
14 Тимо Глок Марусиа + 1 об.
15 Чарлс Пик Марусиа + 2 об.
16 Бруно Сена Уилямс + 4 об.
       
  Най-бърза обиколка: Бътън, 1:29.187  
       

Отпаднали:

  Фелипе Маса Ферари 47 об.
  Хейки Ковалайнен Катерам 42 об.
  Витали Петров Катерам 37 об.
  Михаел Шумахер Мерцедес 11 об.
  Роман Грожан Лотус 2 об.
  Нико Хулкенберг Форс Индия 1 об.
  Нараин Картикян Испания Рейсинг 1 об.
  Педро де ла Роса Испания Рейсинг 1 об.
       
       

Класиране пилоти:

1 Дженсън Бътън 25  
2 Себастиан Фетел 18  
3 Люис Хамилтън 15  
4 Марк Уебър 12  
5 Фернандо Алонсо 10  
6 Камуи Кобаяши 8  
7 Кими Райконен 6  
8 Серхио Перес 4  
9 Даниел Рикардо 2  
10 Пол ди Реста 1  
       

Класиране отбори:

1 Макларън 40  
2 Ред Бул 30  
3 Заубер 12  
4 Ферари 10  
5 Лотус 6  
6 Торо Росо 2  
7 Форс Индия 1