Испанката Мария де Вийота, която е тестов пилот на тима от Формула 1 Маруся, е претърпяла тежка катастрофа тази сутрин.

Инцидентът се случил по време на тестовете на права отсечка в Дъксфорд, като това бе първият път, в който де Вийота сяда в болида на Марусия.

"Мария беше откарана в болницата, след като има повече яснота за нейното състояние ще направим изявление", бе коментарът от тима.

Според говорител на болницата в Кеймбридж испанката е претърпяла тежки травми и животът й е в опасност. Де Вийота се е ударила с много висока скорост в задната част на паркиран на пистата камион, който е собственост на Маруся.

Задната част на камиона се е ударила в каската на испанката. Според очевидец преди това болидът е намалил, както при влизане в бокса по време на състезанията, но след това рязко е ускорил, за да дойде удара в камиона.

След сблъсъка Де Вийота дори е била заклещена в болида за известно време. За близо 15 минути тя не се е движила, но след това е раздвижила ръцете си. Лекарският екип е имал нужда от един час, за да се увери, че тя е в състояние да бъде изкарана от болида, разказва още очевидецът, цитиран от Би Би Си.

Мария де Вийота е дъщеря на бившия пилот във Формула 1 Емилио де Вийота. През месец март тази година испанката бе избрана за тест-пилот на Маруся, ставайки първата жена с подобна роля в кервана. През август миналата година Мария де Вийота тества болида на Рено.