Британецът Дженсън Бътън спечели Гран При на Белгия, което се проведе на легендарната писта "Спа". Втори остана настоящият световен шампион Себастиян Фетел, а трети - Кими Райконен.

Лидерът в класирането при пилотите Фернандо Алонсо напусна състезанието още на старта, зааедно с друг от големите фаворити - Люис Хамилтън. Те бяха извадени от надпреварата от необмислена маневра на Роман Грожан още на първия завой.

Макара да не получи възможност да атакува първото място, Фетел със сигурност остана доволен от състезанието, тъй като той намали изоставането си от Алонсо на 24 точки в шампионата и вече е втори в таблицата със 140 пункта на сметката си.



Наказаният с три места Пастор Малдонадо се изстреля веднага на старта. Още на първия завой лидерът в шампионата Фернандо Алонсо отпадна, след като бе замесен във верижна катастрофа, в която основна вина имаше Роман Грожан.

Швейцарецът, който се състезава за Франция, закачи своя болид в предната лява гума на Люис Хамилтън, след което нацели предната част на болида на Алонсо и тримата отпаднаха рано-рано. Заедно с тях надпреварата напусна и Серхио Перес, а няколко пилоти трябваше да минат през бокса.

В челото остана Дженсън Бътън, който оглави водената от сейфти-кар колона пред Кими Райконен, Нико Хулкенберг, Пол ди Реста и Михаел Шумахер, възползвал се от суматохата в началото. Германецът успя да спечели още едно място след прибирането на сейфти-кара и смело погледна към първата тройка.

В осмата обиколка двукратният световен шампион и настоящ първенец на планетата Себастиян Фетел изпревари майсторски Фелипе Маса и излезе на десето място. Малко преди това дойде краят на състезанието за Малдонадо заради проблем с колата.

Две обиколки след това Фетел продължи с изпреварванията, след като успя да мине пред съотборника си Марк Уебър. В същото време Михаел Шумахер излезе трети, изпреварвайки от външната страна Кими Райконен.

Чудесното темпо на Фетел продължаваше, като този път германецът намери начин да излезе пред Бруно Сена в борбата за петата позиция. За отбелязване е, че Кими Райконен също показваше много висока скорост след излизането си от бокса, като той дори записа най-бърза обиколка с новите гуми.

В 20-тата обиколка видяхме и невероятна борба за второто място между седемкратния световен шампион Михаел Шумахер и неговия млад сънародник Себастиян Фетел. Интересното е, че Шуми защити позицията си с цената на изтъркване на гумите, а само няколко метра след това влезе в бокса.

При излизане от бокса обаче Шумахер остана едва осми. По-късно Бътън също влезе за смяна гуми (престой от точно 2.6 секунди), но при излизането си продължи да води колоната. Фетел смени меките гуми с твърди, за да се залепи плътно зад Уебър на петото място.

В 27-та обиколка за втори път в бокса влязоха Уебър, Хулкенберг и Райконен. Пет обиколки след това Кими се пребори за третото място, изпреварвайки от външната страна Михаел Шумахер.

Малко след това обаче Шуми си върна позицията след като демонстрира висока скорост на правата, използвайки DRS. Двамата обаче отново се смениха позициите десетина обиколки преди края, като вече се виждаше, че гумите на германеца са износени. Той обаче очевидно бе заложил на само едно влизане в бокса и продължи да губи скорост.

Все пак Шумахер влезе в бокса, където остана твърде дълго време и в крайна сметка трябваше да се задоволи със значително по-задно класиране - седмо място. В същото време в челото не се случваше нищо интересно и Бътън поддържаше аванса си от 14-15 секунди пред Фетел.

Така в края Бътън спечели без проблеми пред Фетел и Кими Райконен. В зоната на точките се наредиха последователно четвъртият Нико Хулкенберг, Маса, Уебър, Михаел Шумахер, Верн, Рикардо и ди Реста.

ГРАН ПРИ на Белгия:

1.  Дженсън Бътън (Макларън): 1:29:08,530 часа

2. Себастиян Фетел (Ред Бул):  + 13,624 секунди

3. Кими Райконен (Лотус): + 25,334 секунди

4. Нико Хулкенберг (Форс Индия): + 27,843 секунди

5. Фелипе Маса (Ферари): + 29,845 секунди

6. Марк Уебър (Ред Бул) + 31,244 секунди

7. Михаел Шумахер (Мерцедес): + 53,374 секунди

8. Жан-Ерик Верн (Торо Росо): + 58,865 секунди

9. Даниел Рикардо (Торо Росо): + 62,982 секунди

10. Пол ди Реста (Форс Индия): + 63,783 секунди

11. Нико Росберг (Мерцедес): + 65,111 секунди

12. Бруно Сена (Уилямс): + 71,529 секунди

13. Камуи Кобаяши (Заубер) + 97,119 секунди

14. Витали Петров (Катерам): + 1 обиколка

15. Тимо Глок (Марусиа): + 1 обиколка

16. Чарлс Пик (Марусиа): + 1 обиколка

17. Хейки Ковалайнен (Катерам): + 1 обиколка

18. Педро де ла Роса (Испания Рейсинг): + 1 обиколка

Отпаднали:

Фернандо Алонсо (Ферари) - на старта

Люис Хамилтън (Макларън) - на старта

Роман Грожан (Лотус) - на старта

Серхио Перес (Заубер) - 1 обиколка

Пастор Малдонадо (Уилямс) - 4 обиколка

Нараин Картикян (Испания Рейсинг) - 29 обиколка


Класиране при пилотите:

1. Фернандо Алонсо (Ферари) - 164 точки
2. Себастиян Фетел (Ред Бул) - 140 точки
3. Марк Уебър (Ред Бул) - 132 точки
4. Кими Райконен (Лотус) - 131 точки
5. Люис Хамилтън (Макларън) - 117 точки
6. Дженсън Бътън (Макларън) - 101 точки
7. Нико Росберг (Мерцедес) - 77 точки
8. Роман Грожан (Лотус) - 76 точки
9. Серхио Перес (Заубер) - 47 точки
10. Фелипе Маса (Ферари) - 35 точки
11. Михаел Шумахер (Мерцедес) - 35 точки
12. Камуи Кобаяши (Заубер) - 33 точки
13. Нико Хулкенберг (Форс Индия) - 31 точки
14. Псатор Малдонадо (Уилямс) - 29 точки
15. Пол ди Реста (Форс Индия) - 28 точки
16. Бруно Сена (Уилямс) - 24 точки
17. Жан-Ерик Верн (Торо Росо) - 8 точки
18. Даниел Рикардо (Торо Росо) - 4 точки