Фернандо Алонсо спечели категорична победа в Гран При на Испания след завръщането на Формула 1 в Европа.

Пилотът на Ферари взе лидерската позиция в началото на състезанието и след това не даде никакъв шанс на съперниците си. Така той взриви трибуните, където местните фенове се надяваха на негова победа.

На второ място завърши Кими Райконен, който за пореден път направи стабилно състезание, запазвайки по-добре гумите от останалите пилоти. Това му позволи да спре един път по-малко от съперниците си, но това не му стигна за победата.

Силата на Скудерията пък бе затвърдена от доброто представяне на Фелипе Маса, който се качи на подиума. Той изпревари убедително Себастиан Фетел, който пък не нямаше много добър ден.

Далеч по-зле обаче бяха пилотите на Мерцедес, които вчера отвяха конкуренцията в квалификацията, но днес Росберг завърши 6-ти, а Хамилтън едва 12-ти.




На старта Нико Росберг удържа позицията си, но Люис Хамилтън потегли лошо и още на първия завой бе изпреварен от Себастиан Фетел, а два завоя по-късно и от Фернандо Алонсо.

Отпред Росберг не можеше да се откъсне от преследвачите си и така се получи колона от първите шест автомобила, които бяха плътно залепени един зад друг. Зад четвъртия Хамилтън бе Кими Райконен, а шести бе Фелипе Маса.

Темпото на Хамилтън се влоши и в 7-та обиколка той бе изпреварен първо от Райконен, а обиколка по-късно от Маса.

Бразилският пилот на Ферари първи влезе в бокса в 9-та обиколка, а обиколка по-късно това направиха Алонсо и Хамилтън.

И това се оказа печеливш ход. В 11-та обиколка в бокса влязоха Росберг, Фетел и Райконен и при връщането си на пистата Алонсо мина точно пред Фетел. Маса пък успя да изпревари Райконен за 4-то място.

Подобно на Хамилтън, темпото на Росберг изведнъж почна да пада и в 13-та обиколка той бе изпреварен от Алонсо, а веднага след него това направиха Фетел, Маса и Райконен.

Отпред Алонсо започна леко да се откъсва от Фетел, натрупвайки около 4 секунди аванс. В 21-та обиколка Маса направи своето второ спиране в бокса, а обиколка по-късно и Алонсо направи това.

Фетел и Райконен останаха на пистата, като финландецът бе запазил в по-добро състояние гумите си и започна да застига пилота на Ред Бул. В 25-та обиколка Фетел реши да не губи повече темпо и влезе в бокса. При връщането си на пистата той бе точно зад Росберг, който не бе направил своето спиране. Двамата бяха на 17 секунди от лидера Райконен, докато Алонсо с невероятно темпо се бе приближил само на 4 секунди зад финландеца.

В 27-та обиколка Райконен спря в бокса и се върна на 4-то място, непосредствено зад Фетел. След спирането си Росберг пък се свлече едва до 9-то място.

Отпред Алонсо имаше 10 секунди аванс пред Маса, а Фетел бе на 7 секунди зад бразилеца. Отзад обаче Райконен бе с по-нови гуми и бе по-бърз от Фетел. Така в 33-та обиколка той го атакува и го изпревари.

В 36-та обиколка един след друг в бокса за трета смяна на гуми влязоха Алонсо и Маса. Това за кратко изведе Райконен на челна позиция, но испанецът се върна близо зад него и с по-новите си гуми лесно го изпревари  в 39-та обиколка.

В 40-та обиколка и Фетел направи своето трето спиране, като се върна на пистата на 4-то място на цели 30 секунди зад Алонсо.

Алонсо бе с много високо темпо и трупаше сериозна преднина пред Райконен.  Финландецът спря за трети път в 46-та обиколка, докато Алонсо направи 4-ти бокс в 50-та обиколка. Той се върна на пистата на три секунди пред пилота на Лотус, но темпото му отново бе значително по-високо и бързо увеличи преднината си на над 10 секунди.

Така победата на испанеца стана сигурна, докато Маса гарантира третото си място, като натрупа 15 секунди аванс пред Фетел.


ГРАН ПРИ НА ИСПАНИЯ:
       

Пилот: Отбор: Време:
1 Фернандо Алонсо Ферари  
2 Кими Райконен Лотус + 9.3
3 Фелипе Маса Ферари + 26.0
4 Себастиан Фетел Ред Бул + 38.2
5 Марк Уебър Ред Бул + 47.9
6 Нико Росберг Мерцедес + 68.0
7 Пол ди Реста Форс Индия + 68.9
8 Дженсън Бътън Макларън + 79.5
9 Серхио Перес Макларън + 81.7
10 Даниел Рикардо Торо Росо + 1 об.
11 Естебан Гутиерес Заубер + 1 об.
12 Люис Хамилтън Мерцедес + 1 об.
13 Адриан Сутил Форс Индия + 1 об.
14 Пастор Малдонадо Уилямс + 1 об.
15 Нико Хулкенберг Заубер + 1 об.
16 Валтери Ботас Уилямс + 1 об.
17 Чарс Пик Катерам + 1 об.
18 Жулс Бианки Марусиа + 2 об.
19 Макс Чилтън Марусиа + 2 об.
       
  Най-бърза обиколка: Гутиерес, 1:26.217
       

Отпаднали:

  Жан-Ерик Верн Торо Росо 14 об.
  Гидо ван дер Гарде Катерам 45 об.
  Роман Грожан Лотус 58 об.
       
       

Класиране пилоти:
1 Себастиан Фетел 89  
2 Кими Райконен 85  
3 Фернандо Алонсо 72  
4 Люис Хамилтън 50  
5 Фелипе Маса 45  
6 Марк Уебър 42  
7 Пол ди Реста 26  
8 Роман Грожан 26  
9 Нико Росберг 22  
10 Дженсън Бътън 17  
11 Серхио Перес 12  
12 Даниел Рикардо 7  
13 Адриан Сутил 6  
14 Нико Хулкенберг 5  
15 Жан-Ерик Верн 1  
       
       

Класиране отбори
1 Ред Бул 131  
2 Ферари 117  
3 Лотус 111  
4 Мерцедес 72  
5 Форс Индия 32  
6 Макларън 29  
7 Торо Росо 8  
8 Заубер 5