Пилотът на Лотус Кими Райконен ще пропусне последните два старта за сезона във Формула 1. Причината е, че финландецът ще претърпи операция на гърба заради проблемите, които го измъчват от месеци насам. Той ще трябва да се възстановява около 4 седмици след интервенцията.

Интересното е, че само преди седмица 34-годишният ветеран заплашваше да не участва във финалните състезания за 2013 година, но заради това, че не получава редовно заплатата си.

Това бе един от основните му мотиви от следващия сезон да се върне в бившия си тим Ферари, с който вдигна световната титла през 2007 година.

„Експертите препоръчаха операция“, обясни мениджърът му Стийв Робъртсън. „Тя ще се състои в четвъртък в Залцбург, Австрия. Най-важното нещо е да решим проблемите с гърба. Тогава Кими ще може да влезе в следващия сезон в най-добрата си форма“ добави той.

Шефът на Лотус Ерик Булие пък обясни, че Райконен му съобщил в събота за
решението си, като е много вероятно то да не се радва на особона популярност в отбора предвид обтегнатите вътрешни отношения.

Засега не е ясно дали в болида на Лотус за стартовете в САЩ и Бразилия ще седне резервния пилот Давиде Валсеки или ще се търси друг вариант.