Себастиан Фетел не направи прощален подарък на съотборника си Марк Уебър в последното му състезание във Формула 1 и спечели поредна победа в състезанието за Гран При на Бразилия.

Така световният шампион завърши шампионата с 9-та поредна победа и общо 13-та през сезона. С това той изравни рекорда на Михаел Шумахер за поредни победи.

Втори завърши Уебър, който през цялото време бе на не много голяма дистанция от лидера, но в нито един момент не застраши първото му място. Трети на подиума се качи Фернандо Алонсо.

Четвърти финишира Дженсън Бътън, с което помогна на Макларън да се размине с изравняване на най-лошия старт в историята на тима от началото на създаването му.

Вторият пилот на Ферари се сбогува със Скудерията правейки силно състезание, но ненужно наказание за прекосяване на белите линии го лиши от шанс да се бори за предни позиции и той завърши 7-ми.


На старта Фетел потегли лошо и бе изпреварен на първия завой от Росберг. Алонсо също направи лош старт и Хамилтън мина пред него на третата позиция. Пети бе Уебър, пред Фелипе Маса, който бе направил чудесен старт и бе спечелил три позиции. Седми бе Грожан пред Нико Хулкенберг.

Още в началото на втората обиколка обаче Фетел изпревари Росберг, а Алонсо мина пред Хамилтън.  Два завоя по-късно и Уебър изпревари англичанина за 4-та позиция.

В 4-та обиколка Роман Грожан отпадна, тъй като двигателят му изпуши. Междувременно Алонсо изпревари Росберг за второто място. Германецът имаше проблем със задните си гуми и малко след това бе изпреварен и от Уебър.

Заради проблемите си Росберг бе посъветван от бокса на Мерцедес да не задържа Хамилтън, който се бе залепил зад него. Росберг не упорства излишно и пусна съотборника си.

Отпред пък Уебър се залепи зад Алонсо и започна да го атакува за второто място. Пропадането на Росберг продължи и в 15-та обиколка той бе изпреварен и за 5-то място от Фелипе Маса. Отпред Фетел както обикновено бе наложил непосилно темпо за всички останали и се бе откъснал с над 10 секунди пред Уебър.

Заради очакванията за дъжд всички фаворити изчакваха възможно най-дълго да направят първото си посещение в бокса. Първи от лидерите това направи Маса в 20-та обиколка. Две обиколки по-късно това направиха Алонсо и Хамилтън. Испанецът обаче имаше 4 секунди преднина и нямаше проблем да запази позицията си. На всичкото отгоре благодарение на двете си по-бързи обиколки с нови гуми Маса успя да мине пред Хамилтън за 4-то място.

В 24-та обиколка Марк Уебър влезе в бокса, но бе забавен малко и това му коства второто място от Алонсо. След завръщането си на пистата обаче той атакува испанеца и го изпревари.

Лидерът Фетел последен смени гуми в 25-та обиколка и нямаше никакви проблеми, запазвайки преднината си от 10 секунди пред втория.

В 32-та обиколка надеждите на Маса да се бори за нещо значително в домашното си състезание бяха попарени, тъй като той получи наказание да мине през бокса заради прекосяване на белите линии на старт-финалната права.

В 44-та обиколка Маса и Бътън влязоха за втора смяна на гуми, а в същото време на пистата се случи нещо много интересно - току що сменилият гумите си Адриан Сутил се възползва от това и изпревари Себастиан Фетел, макар да бе на обиколка зад него.

Обиколка по-късно в бокса влязоха Росберг и Перес. Лидерът Фетел пък бе изпреварен и от Рикиардо, който също бе с обиколка зад него.

В 48-та обиколка контакт между Хамилтън и Ботас спука и откачи задната гума на пилота на Уилямс, а два завоя по-късно и гумата на англичанина се спука. Имаше опасност да излезе кола за сигурност и всички отбори решиха да се презастраховат и веднага извикаха пилотите си за смяна на гуми.

Екипът на Ред Бул леко се забави със смяната на предна дясна гума на Фетел, но това не се оказа фатално, тъй като Уебър трябваше да го чака зад него и нямаше как да го изпревари. Дори и това забавяне на двамата обаче не помогна на Алонсо да ги изпревари и той се върна на пистата точно зад Уебър. Преднината на Фетел пък бе 6 секунди.

Хамилтън успя да се добере до бокса и да продължи състезанието, но се върна на пистата едва 8-ми. Впоследствие той получи и наказание за инцидента с Ботас и бе принуден да мине през пит-лейна.

Петнайсет обиколки преди края над пистата започна леко да капе чаканият цяло състезание дъжд. Той обаче бе прекалено слаб, за да принуди отборите да сменят гуми.

В челото Фетел отново наложи високо темпо и след като разликата бе станала само 5 секунди, той отново я увеличи до 9 секунди пред Уебър. Алонсо пък бе на 4 секунди зад австралиеца. По-назад също нямаше борба за позиции и след като дъждът не се усили, състезанието завърши без повече изпреварвания.

 

  ГРАН ПРИ НА БРАЗИЛИЯ
       
  Пилот: Отбор: Време:
1 Себастиан Фетел Ред Бул 1:32:36
2 Марк Уебър Ред Бул +10.4
3 Фернандо Алонсо Ферари +18.9
4 Дженсън Бътън Макларън +37.3
5 Нико Росберг Мерцедес +39.0
6 Серхио Перес Макларън +44.0
7 Фелипе Маса Ферари +49.1
8 Нико Хулкенберг Заубер +64.2
9 Люис Хамилтън Мерцедес +72.9
10 Даниел Рикардо Торо Росо +1 об.
11 Пол ди Реста Форс Индия +1 об.
12 Естебан Гутиерес Заубер +1 об.
13 Адриан Сутил Форс Индия +1 об.
14 Хейки Ковалайнен Лотус +1 об.
15 Жан-Ерик Верн Торо Росо +1 об.
16 Пастор Малдонадо Уилямс +1 об.
17 Жулс Бианки Марусиа +2 об.
18 Гидо ван дер Гарде Катерам +2 об.
19 Макс Чилтън Марусиа +2 об.
       
  Отпаднали:    
  Чарлс Пик Катерам 58 об.
  Валтери Ботас Уилямс 45 об.
  Роман Грожан Лотус 2 об.
       
       
  Класиране пилоти:  
1 Себастиан Фетел 397  
2 Фернандо Алонсо 242  
3 Марк Уебър 199  
4 Люис Хамилтън 189  
5 Кими Райконен 183  
6 Нико Росберг 171  
7 Роман Грожан 132  
8 Фелипе Маса 112  
9 Дженсън Бътън 73  
10 Нико Хулкенберг 51  
11 Серхио Перес 49  
12 Пол ди Реста 48  
13 Адриан Сутил 29  
14 Даниел Рикардо 20  
15 Жан-Ерик Верн 13  
16 Естебан Гутиерес 6  
17 Валтери Ботас 4  
18 Пастор Малдонадо 1  
       
  Класиране отбори:  
1 Ред Бул 596  
2 Мерцедес 360  
3 Ферари 354  
4 Лотус 315  
5 Макларън 122  
6 Форс Индия 77  
7 Заубер 57  
8 Торо Росо 33  
9 Уилямс 5