Люис Хамилтън удържа на атаките на съотборника си Нико Росберг и спечели състезанието за Гран При на Бахрейн.

Двамата пилоти на Мерцедес отново нямаха никаква конкуренция и въпросът бе кой от двамата ще надделее. Англичанинът поведе още от първия завой и имаше пълен контрол, но излизането на колата за сигурност наклони везните към Росберг, който имаше по-нови гуми към края.

Така се очакваше той да изпревари Хамилтън в последните обиколки, но англичанинът парира двете му атаки. Въпреки това обаче Росберг остава начело в класирането пред съотборника си.

На трето място финишира пилотът на Форс Индия Серхио Перес. Младият австралиец Даниел Рикардо пък направи поредно силно състезание и макар да тръгна 13-ти, завърши на 4-то място.

Пети финишира Нико Хулкенберг, който остави зад себе си Себастиан Фетел. Ферари пък имаше лош ден, тъй като през цялото време Алонсо и Райконен изпитваха проблеми и завършиха на 9-та и 10-та позиция.


На старта и двата Мерцедеса потеглиха перфектно и не дадоха никакъв шанс на съперниците си. Люис Хамилтън обаче влезе от вътрешната страна на първия завой и така се пребори за първата позиция.

Зад тях най-добре тръгна Фелипе Маса, който от 7-ми се изстреля 3-ти, изпреварвайки съотборника си в Уилямс Валтери Ботас. Серхио Перес с Макларън също изпревари финландеца и излезе на 4-то място. Шести бе Дженсън Бътън пред Фернандо Алонсо, Нико Хулкенберг, Кими Райконен и Себастиан Фетел.

В първия завой Райконен и Кевин Магнусен се удариха, като за късмет това не доведе до повреда в болидите.

Отпред двата Мерцедеса дръпнаха леко пред Маса, зад когото се бе образувала колона от няколко пилота. В 5-та обиколка към Хулкенберг атакува Алонсо на старт-финалната права и го изпревари за 7-то място.

Най-силно бе износване на гумите на двамата пилоти на Уилямс. Ботас бе изпреварен последователно от Бътън и Хулкенберг и в 10-та обиколка влезе в бокса. Скоростта на Фернандо Алонсо не изглеждаше толкова лоша, но и той влезе в бокса обиколка по-късно. Серхи Перес пък изпревари Маса за 3-то място, след което бразилецът влезе в бокса в 14-та обиколка. При връщането си на пистата той бе зад Ботас.

Себастиан Фетел се оплака, че ДРС системата му не работи и постепенно бе застигнат от съотборника си Даниел Рикардо. В 16-та обиколка той бе помолен от Ред Бул да пусне австралиеца, който е по-бърз от него и Фетел го направи без да се оплаква.

4-кратният световен шампион се оплака, че практически няма задни гуми и в 17-та обиколка влезе в бокса. В същата обиколка това направи и третият Перес.

В 18-та обиколка Росберг опита да изпревари Хамилтън в края на старт-финалната права, но изпусна леко завоя и остана втори. В следващата обиколка отново последва атака на германеца, която бе доста по-силна и двамата караха няколко завоя гума до гума, но в крайна сметка англичанинът отново запази първото си място.

След като не допусна да бъде изпреварен от съотборника си на пистата, Хамилтън влезе първи в бокса. В същия момент пък от Мерцедес съобщиха на Росберг, че ще използват алтернативна стратегия и да натисне здраво в следващите две обиколки.

Междувременно Перес, който след спиранията в бокса се бе оказал зад Алонсо, го изпревари на пистата и си върна позицията. И двамата обаче бяха зад двата Уилямса на Ботас и Маса.

В 22-та обиколка и Росберг направи своето спиране, но за разлика от всички останали сложи по-твърдия от двата типа гуми. По радиото му съобщиха, че ще направи по-дълъг стинт с тях.

Така след първите спирания водеше Хамилтън пред Росберг, Ботас, Маса, Хулкенберг, Перес, Алонсо, Бътън, Райконен и Фетел.

Световният шампион атакува пилота на Ферари и го изпревари за 9-то място. За 3-то имаше много остра борба между четирима пилоти. Ботас реши, че няма да може да издържи и влезе в бокса в 26-та обиколка. Серхио Перес пък атакува съотборника си във Форс Индия Хулкенберг и го изпревари за 4-то място. Малко по-късно той изпревари и бразилеца за 3-та позиция.

В 29-та обиколка Маса и Алонсо спряха в бокса и след като сложиха по-мекия тип гуми стана ясно, че са със стратегия с три спирания.  При връщането си на пистата обаче двамата бяха далеч зад Ботас.

Той от своя страна атакува Райконен на пистата и го изпревари. След това Ботас  мина и пред Даниел Рикардо.  В 39-та обиколка Маса влезе в бокса за третото си спиране, а в 41-та и Ботас.

В 42-та обиколка се стигна до тежък удар между Пастор Малдонадо и Естебан Гутиерес. От удара Зауберът на мексиканецът буквално направи салто, удари се в пистата надолу с главата и накрая спря в нормална позиция. За щастие пилотът се размина без наранявания, но това предизвика излизане на кола за сигурност.

При тази ситуация в бокса влязаха двамата пилоти на Мерцедес, както и Алосно и Райконен. Разбира се, авансът от 8 секунди на Хамилтън пред съотборника му бе заличена, както и авансът от почти минута на Росберг пред двамата пилоти на Форс Индия.

Така след спиранията в бокса редът бе Хамилтън пред Росберг, Серхио Перес, Хулкенгерг, Бътън, Фетел, Рикардо, Маса, Ботас, Алонсо и Райконен.

При подновяване на надпреварата Хамилтън удържа първата атака на Росберг, докато Серхио Перес се справи с още по-острия опит за изпреварване на Хулкенберг.  С по-старите си гуми Бътън нямаше шанс и бе изпреварен от двата Уилямса.

Себастиан Фетел бе изпреварен на правата от съотборника си Рикардо, след което се оплака по радиото, че му липсва скорост на правите.

В 52-та обиколка Росберг атакува Хамилтън и се изравни с него, но англичанинът го притисна и накара германеца да излезе леко от пистата, запазвайки позицията си. В следващата обиколка последва нова мощна атака, но Хамилтън отново запази позицията си.

Отзад Рикардо изпревари Хулкенберг за 4-то място. Фетел за момент също опита атака срещу пилота на Форс Индия,но неуспешна. Малко след това обаче германецът стана обект на атаки от Маса, но защити позицията си.

 

  ГРАН ПРИ НА БАХРЕЙН:
       
1 Люис Хамилтън Мерцедес  
2 Нико Росберг Мерцедес  +1.0
3 Серхио Перес Форс Индия  +24.0
4 Даниел Рикардо Ред Бул  +24.4
5 Нико Хулкенберг Форс Индия  +28.6
6 Себастиан Фетел Ред Бул  +29.8
7 Фелипе Маса Уилямс  +31.2
8 Валтери Ботас Уилямс  +31.8 
9 Фернандо Алонсо Ферари  +32.5
10 Кими Райконен Ферари  +33.4
11 Данил Квият Торо Росо  +41.3
12 Роман Грожан Лотус  +43.1
13 Макс Чилтън Марусия  +59.9
14 Пастор Малдонадо Лотус  +62.8
15 Камуи Кобаяши Катерам  +87.9
16 Жулс Бианки Марусия  +1 об.
17 Дженсън Бътън Макларън  +2 об.
       
  Отпаднали:    
  Кевин Магнусен Макларън  +17 об.
  Естебан Гутиерес Заубер  +18 об.
  Маркус Ериксон Катерам  +24 об.
  Жан-Ерик Верн Торо Росо  +39 об.
  Адриан Сутил Заубер  +40 об.
       
  Класиране пилоти:    
1 Нико Росберг 61  
2 Люис Хамилтън 50  
3 Нико Хулкенберг 28  
4 Фернандо Алонсо 26  
5 Дженсън Бътън 23  
6 Себастиан Фетел 23  
7 Кевин Магнусен 20  
8 Валтери Ботас 18  
9 Серхио Перес 16  
10 Даниел Рикардо 12  
11 Фелипе Маса 12  
12 Кими Райконен 7  
13 Жан-Ерик Верн 4  
14 Данил Квият 3  
       
  Класиране отбори:    
1 Мерцедес 111  
2 Форс Индия 44  
3 Макларън 43  
4 Ред Бул 35  
5 Ферари 33  
6 Уилямс 30  
7 Торо Росо 7