Световната автомобилна централа може да премисли новото правило за удвояване на точките от последния старт на сезона във Формула 1, обяви президентът Жан Тод.

Нововъведението предизвика доста негативни реакции, както сред отборите, така и сред феновете, но шефовете отказаха да го променят, когато имаха възможност в началото на година. Сега обаче Тод разкри, че е поискал правилото да бъде преразгледано от органите, които отговарят за него, за да се съобразят с феновете.

„За да се промени имаме нужда от пълно единодушие. На последната ни среща аз поставих въпроса и попитах дали желанието е правилото да бъде преразгледано, като отговорът бе „не“. Тогава казах „добре, нека да изчакаме и да видим каква ще бъде реакцията в края на сезона. Честно казано бях изненадан, че това предизвика толкова много емоции, тъй като не мисля, че е чак толкова значима промяна“ заяви Тод.

От ФИА направиха промяната с идеята да запазят интригата в шампионата до последно и да избегнат случилото се миналата година, когато Себастиан Фетел триумфира с титлата няколко кръга преди края. Въпреки това повечето мнения са, че подобно правило не е необходимо. За този сезон обаче то ще важи за старта в Абу Даби.

„За мен това е грешно, тъй като прави от последния старт лотария. Имаше дори предложения за 3 състезания да са в този форма, което за радост не стана. Не казвам това, защото съм от Мерцедес, а коментирам като бивш пилот и фен. През тази година обаче това са правилата. Дано догодина да е различно“ заяви неизпълнителният директор на Сребърните стрели Ники Лауда.