Люис Хамилтън спечели трета поредна победа от началото на сезона във Формула 1, побеждавайки в състезанието за Гран При на Китай.

Англичанинът не остави абсолютно никакви шансове на съперниците си и бе безапелационен от първата до последната обиколка.

На цели 19 секунди зад него остана съотборникът му Нико Росберг, който започна лошо надпреварата, но след това успя да се пребори за второто място.

Трети завърши лидерът на Ферари Фернандо Алонсо. Така той се качи за първи път на почетната стълбичка от началото на сезона.

Световният шампион Себастиан Фетел за пореден път имаше трудно състезание и отново бе изпреварен категорично от съотборника си в Ред Бул Даниел Рикардо.


 

На старта Фетел запази първата си позиция, но Даниел Рикардо тръгна лошо и бе изпреварен от Себастиан Фетел и Фернандо Алонсо. Пилотът на Ферари тръгна добре, но имаше шанса да се размине без повреди след удара гума в гума с Фелипе Маса. Нико Росберг потегли лошо и от 4-ти остана 6-ти, но и той имаше късмет да се размине без последствия след удар с Валтери Ботас.  Следваха Нико Хулкенберг, Роман Грожан, Ботас и Кими Райконен.

Росберг успя да изпревари Маса в 5-та обиколка и се залепи зад Рикардо, но не успя да мине пред него. Отпред Хамилтън дърпаше с около секунда на обиколка, но между другите пилоти нямаше големи разлики.

Фелипе Маса влезе в бокса в 11-та обиколка, но механиците се забавиха ужасно много със слагането на задна лява гума и провалиха състезанието му.  Фернандо Алонсо влезе в 12-та обиколка, а обиколка по-късно това направи Фетел. Допълнителната обиколка със старите гуми обаче коства на германеца и той се върна зад Алонсо. По подобен начин Рикардо загуби 4-то си място от Нико Росберг.

Хамилтън нямаше никакви проблеми с гумите и влезе последен, в 17-та обиколка, без това да се отрази на представянето му. В този период от състезанието най-бързият пилот бе Нико Росберг. Той застигна Фетел и сравнително лесно го изпревари.

Световният шампион явно имаше проблеми с гумите, защото след това бе застигнат и от съотборника си Рикардо. От бокса го помолиха да пусне австралиеца, който е с по-нови гуми и бе по-бърз. Фетел не даде позицията веднага, но все пак бе изпреварен без проблеми от Рикардо.

Росберг постепенно застигна Алонсо, но не можа да го изпревари. В 34-та обиколка испанецът влезе в бокса.

Темпото на Фетел съвсем се влоши и в един момент той бе изпреварен от каращия с обиколка назад Камуи Кобаяши, който точно беше сложил нови гуми. Това предизвика спонтанна реакция по радиото от Фетел, а малко по-късно той най-сетне влезе в бокса за смяна на гуми.

В 38-та обиколка Росберг и Рикардо влязаха в бокса, а в 39-та това направи и лидерът Хамилтън. След връщането им на пистата Хамилтън имаше аванс от над 15 секунди пред Алонсо. Зад него бе Росберг, но германецът бе много по-бърз с по-нови гуми и без никакъв проблем изпревари пилота на Ферари за второто място.

Четвърти бе Рикардо, на 6 секунди зад Алонсо. Фетел пък бе на три секунди зад съотборника си, но бе доста по-бавен. Така за нито една от позициите даващи точки нямаше борба и до края нямаше изпреварвания.

 

  ГРАН ПРИ НА КИТАЙ:
       
  Пилот: Отбор Време:
1 Люис Хамилтън Мерцедес 1ч.36:52.810
2 Нико Росберг Мерцедес +18.6
3 Фернандо Алонсо Ферари +25.7
4 Даниел Рикардо Ред Бул +26.9
5 Себастиан Фетел Ред Бул +51.0
6 Нико Хулкенберг Форс Индия +57.5
7 Валтери Ботас Уилямс +58.1
8 Кими Райконен Ферари +83.9
9 Серхио Перес Форс Индия +86.4
10 Данил Квият Торо Росо +1 об.
11 Дженсън Бътън Макларън +1 об.
12 Жан-Ерик Верн Торо Росо +1 об.
13 Кевин Магнусен Макларън +1 об.
14 Пастор Малдонадо Лотус +1 об.
15 Фелипе Маса Уилямс +1 об.
16 Естебан Гутиерес Заубер +1 об.
17 Камуи Кобаяши Катерам +1 об.
18 Жулс Бианки Марусиа +1 об.
19 Макс Чилтън Марусиа +2 об.
20 Маркус Ериксон Катерам +2 об.
       
  Отпаднали:    
  Роман Грожан Лотус +28 об.
  Адриан Сутил Заубер +51 об.
       
  Класиране пилоти:  
1 Нико Росберг 79  
2 Люис Хамилтън 75  
3 Фернандо Алонсо 41  
4 Нико Хулкенберг 36  
5 Себастиан Фетел 33  
6 Даниел Рикардо 24  
7 Валтери Ботас 24  
8 Дженсън Бътън 23  
9 Кевин Магнусен 20  
10 Серхио Перес 18  
11 Фелипе Маса 12  
12 Кими Райконен 11  
13 Жан-Ерик Верн 4  
14 Данил Квият 4  
       
  Класиране отбори:  
1 Мерцедес 154  
2 Ред Бул 57  
3 Форс Индия 54  
4 Ферари 52  
5 Макларън 43  
6 Уилямс 36  
7 Торо Росо 8