Даниел Рикардо спечели страхотна победа в състезанието за Гран При на Белгия на пистата Спа. Това бе трета победа за него в послените 6 състезания.

Австралийският пилот на Ред Бул се възползва по най-добрия начин от инцидент между двамата пилота на Мерцедес още във втората обиколка.

Водещите колоната Хамилтън и Росберг се закачиха при опит за изпреварване от страна на германеца и това доведе до счупено предно крило за него и спукана гума за англичанина.

Състезанието за Хамилтън се оказа напълно провалено, докато Росберг успя да продължи и в крайна сметка да завърши на второ място. Трети на подиума се качи Валтери Ботас, който направи чудесно състезание и изпревари сънародника си Кими Райконен.


Нико Росберг потегли много лошо на старта и бе изпреварен както от Хамилтън, така и от Фетел. Пилотът на Ред Бул опита дори да изпревари Хамилтън на правата, но спря много късно в завоя и мина напряко през шикана, което позволи на Росберг да мине пред него на втора позиция.

Зад тях бе четвъртият Алонсо, следван от Рикардо, Ботас, Райконен, Магнусен, Маса и Бътън.

Още във втората обиколка двамата се откъснаха пред Фетел, а Росберг започна да атакува Хамилтън. При един неуспешен опит за изпреварване от страна на Росберг Хамилтън му затвори вратата в завоя, но не изчисли добре траекторията си и удари със задната си гума спойлера на германеца.

От контакта гумата на Хамилтън се спука, а предното крило на Росберг получи леко счупване. Германецът продължи, докато англичанинът трябваше да направи почти цяла обиколка, преди да влезе в бокса за смяна на гумата. Това естествено го прати на последно място, докато Росберг се оплака по радиото, че е загубил сцепление отпред.

При това положение най-бързият пилот на пистата бе Даниел Рикардо. В 4-та обиколка той изпревари Алонсо, а две обиколки по-късно и съотборника си Фетел и се залепи зад лидера Росберг. Алонсо пък бе изпреварен от Ботас за 4-то място.

В 8-та обиколка Росберг влезе в бокса и смени не само гумите си, но и носа с предното крило. След връщането си на пистата той бе 15-ти в трафик. Допълнителен проблем за него бе това, че част от скъсаната гума на Хамилтън се закачи за антената на предната част на болида и започна да се вее пред очите му. На няколко пъти той опита ръчно да махне парчето, но не успя.

В 11-та обиколка в бокса влезе Фетел, а обиколка по-късно Рикардо и Магнусен. След връщането си на пистата и двамата пилоти на Ред Бул се оказаха пред Росберг, като австралиецът бе първи, а световният шампион трети. Между тях бе Райконен, който не бе спирал в бокса.

Росберг започна атаки, за да изпревари Фетел, но при един от опитите си блокира колелата и това позволи на каращия зад него Ботас на свой ред да го атакува и да го изпревари за 4-то място.

В 18-та обиколка Хамилтън направи второ спиране в бокса и остана в дъното на 17-то място, а в 20-та обиколка Росберг също спря и се върна на 9-то място.

Отпред Рикардо започна да се откъсва пред Райконен, който пък бе на около 3 секунди пред дуета Фетел - Ботас. На 9 секунди зад тях пък бяха залепени Магнусен и Алонсо.

Точно в средата на състезанието, в 22-та обиколка, Райконен направи своето спиране в бокса и се върна зад Росберг на 5-то място. Пилотът на Мерцедес летеше и направи чисто изпреварване на третия Алонсо, който малко след това направи второто си спиране.

В 28-та обиколка Рикардо направи второто си спиране в бокса, а обиколка по-късно това направи и излезлият временно начело Ботас. Австралиецът се върна на първа позиция, на три секунди пред Росберг, а финландецът бе 5-ти, непосредствено зад Фетел. С по-новите си гуми обаче пилотът на Уилямс бе очевидно по-бърз и изпревари Фетел в 31-та обиколка.

Отпред Росберг бе на 3 секунди от лидера Рикардо, като темпото им бе идентично. 9 обиколки преди края германецът влезе в бокса и сложи по-бързите меки гуми. При връщането си на пистата той излезе непосредствено пред Ботас, който се възползва от загрелите си гуми и изпревари пилота на Мерцедес. Обиколка по-късно обаче Росберг контраатакува и си върна мястото, а след това изобщо не се затрудни да мине втория Райконен, чиито гуми бяха много износени.

Така 8 обиколки преди края разликата между двамата лидери бе 20 секунди, но Росберг бе с 3 секунди по-бърз с по-новите си гуми. След това обаче темпото му падна със само 2 секунди по-бързо от австралиеца.

Междувременно Валтери Ботас очаквано спечели финландската битка с Райконен заради по-новите гуми и го изпревари за 3-то място.

Зад тях се разрази същински екшън, тъй като зад Магнусен се бе образувала колона от няколко по-бързи пилоти, сред които Алонсо, Бътън и Фетел. В предпоследната 43-та обиколка Бътън изпревари Алонсо, но бе запушен от съотборника си Магнусен, което позволи на испанеца да си върне позицията. На всичкото отгоре Бътън бе изпреварен и от Фетел.

След това обаче и Алонсо опита неразчетена маневра срещу Магнусен и излезе от пистата, изпреварен от Фетел. В последната обиколка германецът атакува Магнусен и излезе на 5-та позиция. Алонсо пък допусна грешка и бе изпреварен и от Бътън.

Отпред Рикардо успя да запази лидерската си позиция и финишира на първо място на 3 секунди пред Росберг. Трети и четвърти без инциденти завършиха Ботас и Райконен.
 

  ГРАН ПРИ НА БЕЛГИЯ  
       
  Пилот: Отбор:  
1 Даниел Рикардо Ред Бул 1ч.24:36.556
2 Нико Росберг Мерцедес +3.3
3 Валтери Ботас Уилямс +28.0
4 Кими Райконен Ферари +36.8
5 Себастиан Фетел Ред Бул +52.1
6 Кевин Магнусен Макларън +54.2
7 Дженсън Бътън Макларън +54.5
8 Фернандо Алонсо Ферари +61.1
9 Серхио Перес Форс Индия +64.2
10 Данил Квият Торо Росо +65.3
11 Нико Хулкенберг Форс Индия +65.6
12 Жан-Ерик Верн Торо Росо +71.9
13 Фелипе Маса Уилямс +75.9
14 Адриан Сутил Заубер +82.4
15 Естебан Гутиерес Заубер +90.8
16 Макс Чилтън Марусиа +1 об.
17 Маркус Ериксон Катерам +1 об.
18 Жулс Бианки Марусиа +5 об.
       
  Отпаднали:    
  Люис Хамилтън Мерцедес +6 об.
  Роман Грожан Лотус +11 об.
  Пастор Малдонадо Лотус +43 об.
  Андре Лотерер Катерам +43 об.
       
  Класиране пилоти:  
1 Нико Росберг 220  
2 Люис Хамилтън 191  
3 Даниел Рикардо 156  
4 Фернандо Алонсо 119  
5 Валтери Ботас 110  
6 Себастиан Фетел 98  
7 Нико Хулкенберг 69  
8 Дженсън Бътън 66  
9 Кевин Магнусен 45  
10 Фелипе Маса 40  
11 Кими Райконен 39  
12 Серхио Перес 31  
13 Жан-Ерик Верн 11  
14 Роман Грожан 8  
15 Данил Квият 7  
16 Жулс Бианки 2  
       
  Класиране отбори:  
1 Мерцедес 411  
2 Ред Бул 254  
3 Ферари 158  
4 Уилямс 150  
5 Макларън 111  
6 Форс Индия 100  
7 Торо Росо 18  
8 Лотус 8  
9 Марусиа 2