Пилотът на Мерцедес Люис Хамилтън ще стартира от първа позиция в утрешното състезание за Гран При на Италия, след като от начало до край бе най-бързият пилот в квалификацията на „Монца“. 

Той завъртя обиколка за 1:24,109 минути и остави зад себе си своя съотборник и лидер в шампионата Нико Росберг (1:24,383) и пилота на Уилямс Валтери Ботас, който записа 1:24,697. 

За първи път от доста време британецът нямаше никакви проблеми с колата си и още от първата част започна да диктува темпото. Първите 15 минути бързо дадоха представа как ще протече битката за челните позиции, като Хамилтън, Розберг и Фелипе Маса (Уилямс) се вместиха в рамките на 2 десети от секундата, далеч пред другите пилоти. 

При първата отсявка изненади нямаше и отпадналите бяха двойките пилоти на Лотус (Малдонадо-Грожан), Кейтъръм (Кобаяши-Ериксон) и Марусия (Бианки-Чилтън).

Във втората квалификационна сесия започна все по-явно да се очертава тенденцията и двата Мерцедеса да се дуелират един с друг. Валтери Ботас пък постепенно подобри представянето си и измести Маса от челната тройка, докато по-назад Фераритата за пореден път бяха неубедителни. Кими Райконен не успя да се вмести сред топ 10 за разлика от Фернандо Алонсо, който обаче нямаше как да се конкурира с останалите. 

Финалният етап от съботната битка за позиции стартира с много бърза обиколка на Хамилтън и до края времето му не бе подобрено. Росберг успя да подобри малко  времето си в края, но не и да изпревари Хамилтън. 

Валтери Ботас и Фелипе Маса с Уилямс ще потеглят от втора редица, следвани от пилотите на Макларън на Кевин Магнусен и Дженсън Бътън. Фернандо Алонсо се нареди зад тях, а Даниел Рикардо, Себастиан Фетел (Ред Бул) и Серхио Перес (Форс Индия) допълниха десетката.