Люис Хамилтън отговори по възможно най-добрия начин на съотборника си в Мерцедес Нико Росберг за скандала с катастрофата помежду им на Спа, като спечели победа в Гран При на Италия.

Англичанинът имаше проблеми на старта на състезанието на пистата Монца. След това обаче показа кой е по-бързият пилот в тима и застигна лидера Росберг, притисна го и след грешка на германеца го изпревари за първото място.

Трети завърши Фелипе Маса, което бе първи подиум за него от началото на сезона. Другият пилот на Уилямс Валтери Ботас пък отпразнува по прекрасен начин подновяването на договора си с тима като направи прекрасно състезание и от 11-ти стигна до 4-то място.

По подобен начин Даниел Рикардо направи мощна атака в края на състезанието и изпревари няколко съперника, за да стигне до 5-то място. Един от изпреварените за пореден път се превърна съотборникът му Себастиан Фетел, който остана 6-ти.

Фернандо Алонсо пък не успя да зарадва феновете на Ферари, тъй като по средата на състезанието получи механичен проблем и отпадна. Това бе първи проблем за колата му от 86 състезания насам, като за последно такова нещо му се случи в Малайзия през 2010-та година.


На старта Хамилтън потегли ужасно и изостана чак до 4-то място, изпреварен от Росберг, Магнусен и Маса. Още по-лошо тръгна Ботас, който от 3-то място изостана чак до 11-та позиция. Фетел пък спечели три места и бе на 5-то място.

Магнусен очевидно бе по-бавен от съперниците си и в 5-та обиколка той бе изпреварен първо от Маса, а след това и от Хамилтън.

Отзад Ботас изпревари Хулкенберг и след това атакува и сънародника си Райконен, но излезе от шикана и Кими си върна позицията.

В 9-та обиколка Росберг не спря навреме в края на старт-финалната права и не успя да вземе завоя. Така той мина напряко през шикана и трябваше да заобиколи на зиг-заг поставените барикади, но се върна на първо място без проблем.

В 10-та обиколка Хамилтън атакува и успешно изпревари Маса за второто място, като в този момент разликата с Росберг бе само 2.2 секунди. Отзад пък Ботас успя да мине пред Райконен при втория опит

Двамата лидери от Мерцедес се откъснаха на около 5 секунди пред Маса. Ботас пък продължи да си проправя път напред и изпревари Перес, Алонсо и  Бътън, за да излезе на 6-то място.

Пръв в бокса влезе Себастиан Фетел в 19-та обиколка. В 22-та влязоха Магнусен и Алонсо, в 23-та Бътън, в 24-та Маса.

Най-интересен бе прогресът на Ботас, който бе изпреварил и Магнусен, точно преди влизането му в бокса. В 25-та обиколка финландецът влезе в бокса и се върна на пистата точно пред Фетел, Магнусен и Перес. Заради студените си гуми обаче той бе изпреварен веднага и от тримата. Малко след това обаче Ботас си мина обратно пред Перес на 6-то място.

В борбата между лидерите първи влезе Росберг, а обиколка след него Хамилтън, но не можа да го изпревари и се върна на второ място. От бокса на Мерцедес съобщиха на пилотите си, че няма да има повече спирания. Те предупредиха Росберг, че трябва да внимава за горивото, докато на Хамилтън бе съобщено, че борбата ще е в самия край.

На англичанина бе съобщено още да стои на известна дистанция зад Росберг, за да пази гумите и да избегне мръсния въздух. Хамилтън обаче пренебрегна препоръките и се залепи зад Росберг. Това обаче се оказа правилно решение, тъй като Росберг повтори абсолютно същата грешка на края на старт-финалната права и макар отново да заобиколи преградите, този път Хамилтън го изпревари. Усмивката на шефа Тото Волф пък показа недвусмислено към кого от двамата пилоти са предпочитанията на тима.

В 30-та обиколка феновете на Монца бяха разочаровани от отпадането на лидера на Ферари Фернандо Алонсо, който получи механичен проблем и спря колата извън пистата.

Отпред Хамилтън постепенно започна да трупа аванс пред Росберг, който очевидно се бе примирил с второто място. Третият Маса бе прекалено далеч както от Росберг, така и от преследващия го Фетел. Така най-интересно бе между 4-то и 8-мо място, където залепени един зад друг бяха Фетел, Магнусен, Ботас, Перес и Бътън.

При един от опитите за изпреварване Ботас бе избутан извън пистата от Магнусен, но след това го мина. Датчанинът пък допълнително бе наказан с 5 секунди заради инцидента. Бътън и Перес направиха много зрелищна битка и караха кола до кола половин обиколка, като все пак мексиканецът запази позицията си. След това пък англичанинът бе изпреварен от дебнещият отзад Рикардо. Австралиецът продължи напред и обиколка по-късно мина и пред Перес.

Отпред Ботас атакува и изпревари Фетел за 4-то място. Перес и Бътън пък продължиха да правят шоуто и отново англичанинът изпревари съперника, но след минимално поднасяне изгуби позицията само два завоя по-късно.

Рикардо с по-свежи гуми не спираше да напредва и изпревари без никакви проблеми Магнусен. След това получи инструкция по радиото, че е по-бърз от съотборника си Фетел и може да го изпревари. Той бързо го настигна и пет обиколки преди края успешно го атакува.

До края Фетел бе подложен на натиск от преследващите го пилоти, но не допусна ново изпреварване.

 

  ГРАН ПРИ НА ИТАЛИЯ  
       
  Пилот Отбор 53 обиколки
1 Люис Хамилтън Мерцедес  
2 Нико Росберг Мерцедес +3.1
3 Фелипе Маса Уилямс +25.0
4 Валтери Ботас Уилямс +40.7
5 Даниел Рикардо Ред Бул +50.3
6 Себастиан Фетел Ред Бул +59.9
7 Серхио Перес Форс Индия +62.5
8 Дженсън Бътън Макларън +63.0
9 Кими Райконен Ферари +63.5
10 Кевин Магнусен Макларън +66.1
11 Данил Квият Торо Росо +71.1
12 Нико Хулкенберг Форс Индия +72.6
13 Жан-Ерик Верн Торо Росо +73.0
14 Пастор Малдонадо Лотус +1 об.
15 Адриан Сутил Заубер +1 об.
16 Роман Грожан Лотус +1 об.
17 Камуи Кобаяши Катерам +1 об.
18 Жулс Бианки Марусиа +1 об.
19 Естебан Гутиерес Заубер +2 об.
20 Маркус Ериксон Катерам +2 об.
       
       
  Отпаднали:    
  Фернандо Алонсо Ферари +25 об.
  Макс Чилтън Марусиа +48 об.
       
  Класиране пилоти:  
1 Нико Росберг 238  
2 Люис Хамилтън 216  
3 Даниел Рикардо 166  
4 Валтери Ботас 122  
5 Фернандо Алонсо 121  
6 Себастиан Фетел 106  
7 Дженсън Бътън 72  
8 Нико Хулкенберг 70  
9 Фелипе Маса 55  
10 Кими Райконен 41  
11 Серхио Перес 39  
12 Кевин Магнусен 38  
13 Жан-Ерик Верн 11  
14 Роман Грожан 8  
15 Данил Квият 8  
16 Жулс Бианки 2  
       
  Класиране отбори:  
1 Мерцедес 454  
2 Ред Бул 272  
3 Уилямс 177  
4 Ферари 162  
5 Макларън 110  
6 Форс Индия 109  
7 Торо Росо 19  
8 Лотус 8  
9 Марусиа 2