Символът на Ферари Лука ди Монтедземоло напуска компанията, обяви самият той в официално съобщение. 

Преди срещата на борда на директорите в четвъртък, на която се очаква да бъдат обявени рекордни приходи, президентът излезе с официално съобщение, в което обяви, че прекратява работата си след 23 години в Маранело. Счита се, че решението му е продиктувано от промените в организацията на компанията „Фиат-Крайслер”. 

„Това е краят на една ера, така че аз реших да освободя позицията си на президент след 23 прекрасни и незабравими години. Ферари е най-хубавата компания в света и за мен бе привилегия и чест да бъда неин лидер. Желая на всички, които ще продължат да работят в нея още много успешни години, които тя заслужава” заяви Ди Монтедземоло. 

Само преди няколко дни той отрече, че планира раздяла с отбора като дори разкри, че има предложение да остане на поста още 3 години. Критиките от страна на главния изпълнителен директор на Фиат Серджо Маркионе обаче също са изиграли роля, след той заяви, че представянето на отбора през сезона във Формура 1 е „неприемливо”. 

67-годишният италианец започва работа като асистент на Енцо Ферари през 1973-а, а само година по-късно става шеф на отбора, който печели няколко титли при конструкторите. През 1976-а става директор на всички състезателни дейности във Фиат, а от 1991-а е президент на Ферари. 

Под негово ръководство за този период тимът от Маранело спечели 6 световни титли при пилотите и 8 при конструкторите, но през последните години определено отстъпи от стандартите си.