Лидерът в шампионата на Формула 1 Люис Хамилтън ще стартира от първа позиция в утрешното състезание за Гран При на Русия. 

На пистата в Сочи британецът не остави шансове на съотборника си в Мерцедес Нико Росберг и го изпревари с 2 десети от секундата, а третото място остана за Валтери Ботас с Уилямс. Това е 7-и спечелен пол-позишън за Хамилтън през сезона и общо 38-и в кариерата му. 

От водещите отбори Фелипе Маса и Себастиан Фетел се провалиха и ще започнат надпреварата от по-задни позиции. 

На втора редица ще застане и Дженсън Бътън с Макларън, който доказа, че силното представяне на отбора в свободните тренировки, не е случайно. Дани Квият с Торо Росо зарадва местните фенове със своето 5-о място, докато 6-и остана Кевин Магнусен с втория Макларън. Той обаче получава наказание от 5 позиции и ще тръгне 11-и. 

Така Даниел Рикардо с Ред Бул ще стартира всъщност от 6-а позиция и чак след това се наредиха пилотите на Ферари Фернандо Алонсо и Кими Райконен. Десетката завърши Жан-Ерик Верн с втория автомобил на Торо Росо. 

В първата фаза се оказа, че Фелипе Маса има проблем с налягането на горивото и в резултат бе доста бавен, като не успя да премине в следващия етап на квалификацията, като ще започне състезанието от 18-о място. 

Останалите четирима, които напуснаха, бяха очаквани. Маркус Ериксон – 17-и, Камуй Кобаяши – 19-и, а последните две места заеха Пастор Малдонадо и Макс Чилтън. 

Във втората част се оказа, че проблемите са за Себастиан Фетел. Пилотът на Ред Бул бе доста назад от десетото място през цялото време, а в края въпреки че все пак подобри времето си, успя да стигне до 11-а позиция и така ще стартира в средата на колоната. Заради наказанието на Кевин Магнусен той спечели едно място и ще започне 10-и. 

След него останаха пилотите на Форс Индия Нико Хюлкенберг и Серхио Перес, а зад тях се подредиха състезателите на Заубер – Естебан Гутиерес и Адриан Сутил. Ромен Гросжан с Лотус пък ще тръгне 16-и. 

В третата фаза от квалификацията не се случи нищо необичайно, като Хамилтън даде най-добро време и след това успя да го подобри с още повече от една десета, което бе непосилно за Росберг. 

Интересно е, че в последната обиколка Валтери Ботас с Уилямс можеше да стигне до второто място и да раздели пилотите на Мерцедес, но загуби сцепление в самия край и на последния завой изпусна колата и излезе извън трасето, така че остана трети.