Квалификацията за Гран При на САЩ бе леко променена заради отпадането на Катерам и Маруся от състезанието.

Двата тима обявиха фалит и бяха поставени под административно управление, заради което ще пропуснат следващите две състезания.

Така на решетката ще има само 18 болида и според стария формат трябваше да отпаднат само два болида в първата от трите елиминационни сесии.

Ситуацията обаче става още по-заплетена от това, че почти със сигурност Себастиан Фетел ще пропусне квалификацията, тъй като ще потегли от бокса. Причина за това е наказание заради сменен двигател.

При това положение стюардите на състезанието се събраха в четвъртък, за да обмислят промяна във формата на квалификацията.

Така след първата сесия ще отпаднат 4 болида, а още 4 ще бъдат елиминирани след втората сесия. Заключителната трета сесия ще се проведе по досегашния начин - с 10 болида.

Същевременно заради проблемите на по-малкото тимове и реалната възможност следващия сезон да има само 9 отбора, отново бе коментирана възможността топ отборите да се състезават с 3 болида.

Тази идея обаче не е подкрепяна от повечето хора в спорта.

"Ако една кола е крачка пред всички останали, както е Мерцедес тази година, те ще окупират подиума и никога няма да има друг отбор на почетната стълбичка", коментира Дженсън Бътън.