От Ферари официално обявиха привличането на Себастиан Фетел като пилот на отбора от следващия сезон.

Германецът ще замени Фернандо Алонсо и ще бъде партньор на Кими Райконен през 2015-та година.

"Скудерия Ферари реши да гласува доверие на най-младия многократен световен шампион в историята на Формула 1", коментира шефът на тима марко Матиачи пред официалния сайт на Скудерията.

"По отношение на Формула 1 Себастиан Фетел е уникална комбинация от младост и опит и той носи със себе си усещането за отборен дух, което ще бъде безценно, когато заедно с Кими атакуват предизвикателствата пред нас".

"Следващата стъпка от моята кариера във Формула 1 ще бъде прекарана със Скудерия Ферари и за мен това означава, че се сбъдна мечтата на живота ми", коментира самият Фетел.

"Когато бях дете, Михаел Шумахер в червената кола бе най-големият ми идол и за мен е невероятна чест най-накрая да имам шанса да карам за Ферари".

"Вече имам малко усещане за духа на Ферари, когато спечелих първата си победа на Монца през 2008 година с  двигател на Ферари построен в Маранело. Скудерията има велика традиция в този спорт и съм изключително мотивиран да помогна на отбора да се върне на върха. Ще вложа сърцето и душата си в това".

 

Все още не е потвърдено официално, но Фернандо Алонсо ще премине в Макларън, който от следващата година ще бъде партньор с Хонда. От Ферари изразиха благодарността си към испанеца, който от своя страна заяви:

"Днес не ми е лесно, защото макар да гледам към бъдещето с голям ентусиазъм, в края на този сезон приключва пътешествието ми като пилот  на Ферари", заяви Алонсо.

"Решението бе трудно, но внимателно обмислено от началото до края. Любовта ми към Ферари бе основният ми мотив. Винаги съм имал късмета да взимам сам решенията за бъдещето ми и сега също имам тази възможност".

"Искам да благодаря на отбора за това, че разбра позицията ми. Напускам Скудерия Ферари след 5 години, в които достигнах най-доброто си професионално ниво. Показах също, че съм отборен играч, поставяйки интересите на Скудерията над своите. Когато направих важно решение за бъдещето го направих с интереса на Ферари".

"Благодаря за усилията на хората от Маранело. На три пъти завършихме втори в класирането, два пъти се борехме за титлата до последното състезание, движейки се на шампионска позиция в много обиколки".

"Без никакво съмнение тези пет години донесоха едни от най-добрите моменти в кариерата ми и усещам, че напускайки отбора, оставям повече семейство, отколкото приятели".