Сър Стърлинг Мос смята, че Люис Хамилтън може да подобри рекорда на Михаел Шумахер от 7 титли във Формула 1.

Англичанинът спечели втората си титла във Формула 1 този уикенд, след като надделя над съотборника си в Мерцедес Нико Росберг.

Така той стана едва 4-я британец с повече от една титла след Сър Джаки Стюърт, Греъм Хил и Джим Кларк.

Стърлинг Мос е смятан за най-великият пилот, който никога не е печелил титла. В това отношение 85-годишният ветеран се сравни с Нико Росберг. Той обаче смята, че 29-годишният Хамилтън може да спечели още много титли.

"Почти няма граница за това какво може да постигне Люис сега. Всичко зависи колко гладен остане", коментира Стърлинг Мос пред Дейли Мейл.

"Бившият ми съотборник Хуан Мануел Фанджо се оттегли на 47, а тогава състезанията траеха по повече от три часа, двойно повече от сега. Не си помислям и за миг, че Люис ще кара до 47, в днешно време пилотите се оттеглят в 30-те си години".

"Но той може да кара още 10 години и да спечели 7-8 титли, побеждавайки рекорда на Михаел Шумахер междувременно, ако притежава нужната техника".

"Колко добър всъщност е Люис? Не мога да го сложа редом до Фанджо, по мое мнение най-елегантният пилот в историята. Но е трудно да се сравняват хората сега с миналата ера. Времената се менят".

"В ерата на Хамилтън бих казал, че Себастиан Фетел и Фернандо Алонсо са двама велики пилоти. И двамата са бързи. Бих казал, че Фетел може да спечели титлата в същата кола заради опита си и зрелостта си. И е невероятно бърз. Не ставаш 4 пъти шампион като стоиш отстрани".

"Но Люис е между тях и има най-бързата кола и супер двигател Мерцедес. Това, което ме впечатлява в пилотирането му в сравнение с по-ранните години е колко късно натиска спирачки. Това е белег на пилот от топ-класа. Контролът върху колата му е между най-добрите. Той всъщност е безгрешен".

"Не съм го виждал и никога да прави нещо лошо с колата. Шумахер не винаги беше спортсмен, но Люис никога няма да избута някого. Той е първокласен спортсмен".