Джоуи Бартън за пореден път демонстрира острия си характер, като разкритикува остро Люис Хамилтън за това, че не плаща данъци в родината си.

Повод за това стана избирането на световния шампион във Формула 1 от ББС за личност на годината във Великобритания.

Подобно на много пилоти и спортисти, Хамилтън живее в Монако, където се ползва с големи данъчни облекчения. Именно това ядосва Джоуи Бартън.

"Когато казах, че Люис Хамилтън е лош пример за подражание, нямах предвид неговото поведение. Всичко беше заради данъците му", написа Бартън в Туитър.

"Трябва ли всичките ни амбициозни младежи (не само в спорта) да мечтаят да изкарват много пари и да се махат веднага в държава, където не плащат данъци?"

"Той е свободен да прави каквото поиска, както и много други.  Но за мен това поставя тревожен прецедент. Особено с неговия профил и статус".

"Ако всички го направим, тази страна ще бъде прецакана. Спомнете си къде е ходил на училище. Къде е ползвал болници. Коя държава е дала на него и неговото семейство възможността да се развие и да просперира като човешко същество".

"Не мисля, че е прекалено много да се иска безспорно (както бе гласувано от зрителите на ББС) най-популярният спортист във Великобритания да си плаща нужните данъци".

"Никой не обича да плаща данъци. Особено когато изглежда, че тези палячовци в правителството ще ги пропилеят. Но е от първостепенно значение да гарантираме благото на обществото, като богатите не скатават от парите, които изкарват. Особено толкова публично".

"Бърз въпрос: Трябва ли Амазон, Епъл, Старбъкс и т.н. да плащат данъци тук? Ако отговорът е ДА, тогава Люис Хамилтън може да направи същото. Той използва това, че е британец, да привлича повече спонсори".

"Ако отговорът е НЕ, тогава той пак трябва да плаща данъци, защото за разлика от компаниите, той се е развил в това общество, от което се е възползвал. Например образованието си. Трябва да е посещавал и болници".

"Богатите не трябва да могат да се разминават с плащането на данъци повече от бедните. Следователно, пилот от Формула 1 не би трябвало да може да избягва данъци повече от шофьор на камион".