В първия ден от тестовете във Формула 1 в Барселона, се стигна до катастрофа, след като Фелипе Наср със Заубер и тест-пилотът на Уилямс – Сузи Волф, се удариха. 

Наср е бил виновен за инцидента, след като на 5-и завой, при бърза обиколка, не спря навреме и се блъсна в задната част на автомобила на Волф, като и двамата излетяха от пистата. 

Световният шампион Люис Хамилтън пък направи само 11 обиколки, след което бе заменен от Паскал Ферлайн. Англичанинът имал треска сутринта и не се чувствал добре, така че в крайна сметка рано приключи участието си за деня. 

От Макларън пък за пореден път имаха технически проблеми. Дженсън Бътън направи 21 обиколки, след което спря заради повреда. Впоследствие се оказа, че двигателят на Хонда трябва да бъде сменен и един от елементите да бъде променен, което обаче ще стане в събота. 

В крайна сметка изненадващо или не, Пастор Малдонадо с Лотус бе най-бърз, като изпревари с 156 хилядни от секундата Кими Райконен с Ферари. На малко повече от половин секунда остана Даниел Рикардо с Ред Бул. Най-много обиколки пък завъртя Макс Верстапен с Торо Росо – 94, като най-бързата от тях бе с почти 3 секунди по-бавна от рекордната на Малдонадо.