Световният шампион във Формула 1 за миналия сезон Люис Хамилтън започна по шампионски защитата на титлата си през 2015-а, след като не остави шансове на останалите на пистата „Албърт Парк” в Мелбърн. Това бе неговата 34-а победа в кариерата. 

Пилотът на Мерцедес започна надпреварата от полпозишън и не изпусна водачеството до последната обиколка. Той изпревари 1,3 секунди съотборника си Нико Росберг, с когото се очаква да си оспорват световната титла и тази година, както беше и през 2014-а. 

Трети, на 33 секунди от върха, остана Себастиан Фетел, който дебютира официално за Ферари и даде надежди на феновете на Скудерията, че сезонът  ще бъде по-добър за отбора, макар че предвид формата на Мерцедес това не изглежда много вероятно. 

Хамилтън тръгна много силно и взе водачеството от старта. Той не го изпусна и след влизанията в бокса и въпреки че в последните десетина обиколки съотборникът му намали изоставането си на по-малко от две секунди, до възможност за атака и за смяна на лидерството не се стигна. 

Фетел успя да изпревари Фелипе Маса при спиранията в бокса в средата на състезанието и след това запази аванса си пред бившия пилот на Черните кончета. 

Съотборникът му Кими Райконен дълго време се движеше пети и правеше доста силно състезание, въпреки че след старта бе ударен с Карлос Сайнц мл, но в 42-та обиколка Ледения отпадна след като получи проблем с ляво задно колело, заради който трябваше да спре няколко завоя след излизането от бокса. 

Добро впечатление направи дебютантът Карлос Сайнц младши, който още в първия си старт влезе в зоната на точките, заемайки 9-о място. Другият дебютант - Макс Верстапен, не можа да завърши състезанието и отпадна в 34-та обиколка. 

Младият холандец, който е син на бившия пилот във Формула 1 Йос Верстапен, все пак записа името си в историята на този спорт. 17-годишният тийнейджър стана най-младият пилот въобще в най-бързата надпревара в света. 

Иначе стартът в Австралия беше много силен за бразилците. Фелипе Маса с Уилямс завърши четвърти, а сънародникът му със Заубер Фелипе Наср остана на следващата позиция. Топ 6 беше затворен от Даниел Рикиардо с Ред Бул. 

В зоната на точките влязоха още Нико Хюлкенберг с Форс Индия, Маркус Ериксон със Заубер и Серхио Перес с Форс Индия. Единствен от завършилите на взе точки Дженсън Бътън с Макларън, който остана на 2 обиколки от лидера. 

На старта се появиха едва 15 състезатели, след като Валтери Ботас с Уилямс отпадна заради болки в гърба, а по пътя към решетката повреди получиха Данийл Квият с Ред Бул и Кевин Магнусен с Макларън. 

1    Люис Хамилтън    Мерцедес    1 ч 31 м 54.067
2    Нико Росберг    Мерцедес    на 7.640 сек. 
3    Себастиан Фетел    Ферари    на 25.523
4    Фелипе Маса    Уилямс/Мерцедес    на 29.196
5    Фелипе Наср    Заубер/Ферари    на 1.26.149 мин. 
6    Даниел Рикиардо    Ред Бул/Рено    на 1 об.
7    Нико Хюлкенберг    Форс Индия/Мерцедес    на 1 об. 
8    Маркус Ериксон    Заубер/Ферари    на 1об. 
9    Карлс Сайнц мл.     Торо Росо/Рено    на 1 об.
10    Серхио Перес    Форс Индия/Мерцедес    на 1об. 
11    Дженсън Бътън    Макларън/Хонда    на 2 об.