От Мерцедес демонстрираха сериозно превъзходство в квалификацията за Гран При на Китай във Формула 1 и Люис Хамилтън и Нико Росберг окупираха първа редица за утрешния старт. 

Двамата показаха сериозно превъзходство пред Ферари и Уилямс и показаха, че утре шансовете на съперниците им за победа не са никак добри. 

За 42-и път световният шампион за миналата година Хамилтън ще тръгне пръв. Той доминираше както в свободните тренировки, така и в квалификацията и завъртя най-бърза обиколка. В последния момент съотборникът му Росберг подобри времето си, но все пак остана на 0,042 хилядни от секундата от Люис. 

Победителят в Малайзия Себастиан Фетел с Ферари ще тръгне трети, но той изостана на 9 десети от секундата от лидера и отново в Скудерията ще трябва да се надяват на по-добра стратегия, тъй като Кими Райконен ще потегли 6-и. Между тях се наредиха пилотите на Уилямс Фелипе Маса и Валтери Ботас, които показаха прогрес. 

В десетката влязоха още Даниел Рикиардо (Ред Бул), Ромен Грожан (Лотус) и двамата пилоти на Заубер – Фелипе Наср и Маркус Ериксон, които се надяват да спечелят някоя и друга точка в неделя. 

Очакванията прогрес от Макларън не се състоя и Дженсън Бътън и Фернандо Алонсо не успяха да преминат във втората фаза на квалификацията, като ще тръгнат 17-и и 18-и, като изпревариха единствено пилотите на Мейнър Маруся Уил Стивънс и Роберто Мери.