Люис Хамилтън с Мерцедес спечели и втората квалификация от началото на сезона във Формула 1, след като бе най-бърз на мокрото трасе на пистата „Сепанг“ в Малайзия.

Това е 33-и пол-позишън за англичанина, с което се изравни с Джим Кларк. След него останаха Себастиан Фетел, чийто Ред Бул показа отлична скорост на мокро, а победителят от Австралия Нико Розберг с втория Мерцедес, ще тръгне трети. До него на втора редица ще бъде Фернандо Алонсо с Ферари.

Топ 10 допълниха Даниер Рикардо (Ред Бул), Кими Райконен (Ферари), Нико Хулкенберг (Форс Индия), Кевин Магнусен (Макларън), Жан-Ерик Верн (Торо Росо) и Дженсън Бътън (Макларън).

Квалификацията започна с около час закъснение, заради проливния дъжд, който се изливаше върху пистата.

В първата фаза нямаше изненади, като тя завърши с катастрофа на Маркус Ериксон, който разби своя Катъръм. Нико Розберг и Люис Хамилтън с Мерцедес доминираха и завършиха първи и втори. Зад тях бе световният шампион Себастиан Фетел, а четвърто време даде Нико Хулкенберг с Форс Индия.

Проблеми имаха пилотите на Макларън Кевин Магнусен и Дженсън Бътън, които останаха едва 12-и и 13-и, а Пастор Малдонадо с Лотус не успя да прескочи във втората фаза.

За началото на втората част от квалификацията дъждът се усили, така че повечето пилоти сложиха гуми за мокра писта. В Уилямс и Ферари обаче рискуваха и заложиха на гуми за средно мокър асвалт, само че още в загряващата обиколка стана ясно, че тези гуми са лош избор.

Лошите условия доведоха до лек контакт между Фернандо Алонсо и Дани Квият при един завой, след като испанецът не видя съперника си и затвори един завой. Оказа се, че той е счупил кормилна щанга  и се прибра в бокса. Силният дъжд обаче накара организаторите да прекъснат втората част на квалификацията за няколко минути, което даде шанс на Ферари да оправят колата на Алонсо, така че той продължи участието си.

След рестартирането Валтери Ботас с Уилямс пак заложи та гуми интермедия, но трудно държеше колата на пистата, така че смени гумите си. Оказа се обаче, че на мокра писта Уилямс имат проблеми и Ботас, както и Фелипе Маса не успяха да стигнат до третата част и ще стартират 15-и и 13-и.

Отпаднаха още Даниел Квият с Торо Росо – 11-и, Естебан Гутиерес (Заубер) -12-и, Серхио Перес (Форс Индия) 14-и и Ромен Грожан (Лотус) – 16-и.

Люис Хамилтън очаквано бе отново най-бърз, но близо до него бе Фетел. В третата част влязоха още Нико Розберг, Даниел Рикардо, пилотите на Ферари – Алонсо и Райконен, тези на Макларън – Бътън и Магнусен, въпреки че датчанинът излезе от пистата при една бърза обиколка, но успя да стигне до бокса. Десетката допълниха Жан-Ерик Верн с Торо Росо и Нико Хулкенберг с Форс Индия.

В третата фаза в Макларън също рискуваха с гуми интермедия. Тъй като пистата бе твърде мокра Магнусен смени своите гуми, докато Бътън запази тези за средно-мокро трасе, само че това не му донесе успех и приключи последен с 10-о време.

Хамилтън даде най-добрата си обиколка още в началото, а до него много близо бе Фетел. Опитите на пилотите до края за по-добро представяне, не се увенчаха с успех, като единствено Розберг и Алонсо се подобриха и ще тръгнат от втора редица.