Неправилна преценка в тима на Мерцедес отне победата на Люис Хамилтън в Гран При на Монако. 

Британецът водеше през цялото време, но бе извикан за допълнителна смяна на гуми след зрелишна катастрофа на Макс Верстапен, който се заби в Ромен Грожан при опит за изпреварване и това доведе до излизане на кола за сигурност. 

Оказа се обаче, че след връщането си на пистата Хамилтън е едва трети, тъй като пред него минаха съотборника му Нико Росберг и Себастиан Фетел с Ферари. 

В оставащите обиколки Хамилтън нямаше как да изпревари Фетел и в резултат приключи едва на трета позиция. Смяната на гуми бе абсолютно излишна, тъй като на това трасе изпреварванията са на практика невъзможни и затова решението на Мерцедес буди недоумение.  

Победата за Росберг бе трета поред в Княжеството, като той е четвъртият с подобно постижение след Аертон Сена, Греъм Хил и Ален Прост. 

Хамилтън остава лидер в класирането със 126 точки, но преднината му пред Росберг вече е само 10, тъй като съотборникът му е със 116. Фетел остава трети с 98. 

Добри точки спечелиха пилотите на Ред Бул Данийл Квият и Даниел Рикардо, които приключиха 4-и и 5-и. Кими Райконен с второто Ферари остана 6-и, а 7-и бе Серхио Перес с Форс Индия. 

Първи точки за сезона взеха в Макларън, благодарение на Дженсън Бътън, който бе 8-и. Фернандо Алонсо също имаше шанс да влезе в топ 10, но отпадна заради проблем със спирачките. 

Фелипе Наср със Заубер и Карлос Сайнц – младши с Торо Росо бяха последните двама, които приключиха с точки. Провал претърпяха пилотите на Уилямс Фелипе Маса и Валтери Ботас, които останаха едва 14-и и 15-и.